Policia

Els furts i les estafes són els delictes més nombrosos a la ciutat de Barcelona. Foto: Mossos d’Esquadra

Barcelona va registrar l’any 2021 146.605 delictes, 19.194 detencions i 39.974 persones van ser investigades. Són molts delictes? És Barcelona una ciutat més insegura avui que fa un any o dos?

La setmana passada es va celebrar la Junta Local de Seguretat de la capital catalana per determinar el grau de criminalitat a la ciutat. A la reunió, on van participar el consistori, els diferents cossos policials que operen Barcelona i la Generalitat, es va quantificar un augment del 10% dels delictes l’any passat respecte del 2020.

La xifra no és fiable tenint en compte que el 2020 tota dada va quedar tocada per la pandèmia i el confinament. Tanmateix, si comparem la criminalitat de l’any passat amb la del 2019, un any una mica més semblant al 2021, observem que els delictes van disminuir un 35%.

Segons la Junta de Seguretat, cal atribuir aquesta davallada a la menor presència de turistes el 2021. “Barcelona va tancar l’any amb 4,5 milions de turistes, cosa que representa una baixada del 62% respecte del 2019”, van explicar des de l’òrgan de seguretat. Cal tenir en compte que el 2021 les persones que van visitar la capital catalana representaven un 7% de les víctimes, mentre que el 2019 eren el 29%.

Alhora, els turistes són el focus dels delictes que més es produeixen a Barcelona: els furts i les estafes. En aquest sentit, la Junta va assenyalar que “els furts se situen molt per sota dels nivells assolits durant els anys anteriors a la pandèmia, representant un 43% del total dels fets registrats a la ciutat”, mentre que les estafes són el 14% de tots els delictes contra el patrimoni denunciats.

Aquesta no és l’única explicació, però, de la davallada generalitzada de la delinqüència. El fet que la població passés més temps a casa, sigui pel confinament o pel teletreball, va fer que els robatoris en domicilis es desplomessin un 35% en dos anys. També van fer-ho els robatoris a botigues, que van caure un 61% el 2021 respecte del 2019.

Els delictes que no baixen

Si bé és cert que en termes generals la delinqüència va ser menys activa el 2021 que el 2019, també és veritat que hi ha alguns delictes que van augmentar. És el cas dels que tenen a veure amb la preservació de l’ordre públic, que van créixer un 21% respecte del 2019. Dins d’aquest grup s’engloben els atemptats contra l’autoritat, la resistència i la desobediència. També van créixer (31%) els delictes contra la salut pública, és a dir, els que tenen a veure amb el tràfic de drogues, la contaminació mediambiental o els sorolls.

L’augment d’aquests delictes s’explica per la major pressió policial a qui trencava el confinament o el toc de queda. El que resulta sorprenent és la crescuda d’una altra mena de delictes, els de caràcter masclista.

A Barcelona, les agressions sexuals van pujar un 3% el 2021 respecte del 2019, i els abusos sexuals van créixer un 20%. A més, la Junta va destacar un tipus de delicte en aquest àmbit que preocupa molt els cossos policials. “Segons indicis extrets de l’anàlisi de les denúncies que va haver-hi a Barcelona durant l’any passat, la vulnerabilitat química, és a dir, el fet d’aprofitar l’estat de la víctima a partir d’un consum voluntari de drogues o alcohol, o la submissió química, que és l’administració de substàncies psicoactives a una persona sense el seu consentiment, representen el 10% dels abusos i agressions sexuals”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram