Cartell Lloguers

9 de cada 10 persones en situació de risc residencial presenten problemes de salut mental. Foto: Estefania Escolà/ACN

Estar a punt de ser desnonat o viure en un habitatge sense contracte legal. L’anomenada inseguretat residencial ha afectat, de 2008 a 2019, més d’1,7 milions de persones a tot l’Estat espanyol. Així ho indica l’Agència de Salut Públic de Barcelona (ASPB) en un recent informe, en el qual relaciona la salut mental amb la vulnerabilitat en l’habitatge.

Les conclusions del document són clares: les persones que no tenen assegurat un lloc on viure o que han estat expulsades de casa seva presenten molts més problemes de salut mental que la resta de la població. “Pateixen més estrès psicològic, ansietat, depressió i suïcidis”, afirmen des de l’ASPB. “Fins a 9 de cada 10 persones van presentar mala salut mental, una xifra fins a 6 vegades superior a la que s’observa en la població general”, afegeixen.

Així mateix, els problemes de salut mental es reparteixen de manera desigual entre homes i dones en situació de vulnerabilitat. Si el 85,3% dels homes que no tenen casa o que no poden pagar l’immoble en el qual viuen presenten un quadre de salut mental desfavorable, en el cas de les dones aquesta xifra arriba fins al 89%.

No només mental

Com afirmen des de l’ASPB, la situació residencial “també afecta la salut física”. D’aquesta manera, es poden donar casos de malalties cardiovasculars i hipertensió arterial. A més, les persones vulnerables tenen “menys conductes saludables, més consum de tabac i menor consum de fruites i verdures”.

Si distingim per gènere, les dones, un altre cop, en surten més mal parades. Un 52,6% d’elles té problemes físics de salut, mentre que en els homes aquesta xifra es queda en el 31,8%.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram