Gremi d'Hotels

A l’esquerra, Jordi Clos, president del Gremi d’Hotels, i a la dreta, Manel Casals, director general de l’entitat. Foto: Albert Alexandre

Entre l’optimisme i el pessimisme. El Gremi d’Hotels de Barcelona ha presentat aquest dimecres la valoració del sector dels últims dos anys. El president de l’entitat, Jordi Clos, ha parlat d’un panorama molt complicat pel que fa al passat i el present més immediat, però d’una esperança continguda en referir-se al futur.

Tot i que el mes de gener –un mes tradicionalment dolent– les ocupacions hoteleres van situar-se entre el 8% i el 15%, l’organisme espera viure una recuperació amb la tornada dels congressos.

Anys de vaques magres

El cert és que la pandèmia va suposar una caiguda per al sector hoteler com mai s’havia vist. Dels 438 hotels oberts que hi havia a Barcelona el febrer de 2020 es va passar a només 15. D’una ocupació que vorejava al 60% es va passar a no tenir ni un sol client. Aquella situació va durar tres mesos, i des d’aleshores el món hoteler ha viscut una lenta recuperació que sempre ha estat afectada per les mesures de control sanitari.

A més de la pandèmia, Clos s’ha referit a les institucions per explicar aquesta davallada. “Volem tornar a estar al top 10 de les ciutats internacionals, i per això cal tenir un model turístic”, ha explicat per afegir que “no es poden perdre oportunitats com l’ampliació de l’aeroport o l’Hermitage”. Al mateix temps, el president del Gremi ha criticat l’Ajuntament, en considerar-lo responsable d’aquesta “inacció”, i ha estat molt dur en referir-se a l’ordenació del trànsit a la ciutat i als “blocs grocs que hi ha a Barcelona”.

Un any, tres etapes

Encara que el 2021 semblava l’any en què es produiria la millora definitiva del sector, no ha estat així. “El procés de vacunació va ser àgil, va propiciar una certa relaxació de les mesures i va afavorir una mica la mobilitat de les persones, però malgrat això hem tancat un any dolent per a l’activitat turística i hotelera a Barcelona”, ha dit Clos.

Així, del mes de gener a l’abril passats, l’ocupació hotelera va ser molt baixa. Entre el juny i el setembre es va produir una tímida recuperació, que va fer que amb la meitat dels hotels en actiu l’ocupació se situés al 50%. Des d’aleshores i fins a finals d’any, i a conseqüència de la nova variant òmicron, la demanda d’habitacions va patir una forta davallada encara que els hotels oberts van vorejar els 300.

Tot això també ha suposat que els preus d’hotel caiguessin “entorn del 30%”. Aquesta baixada s’explica per la manca de clients estrangers, que es va suplir amb clients nacionals. “Són un tipus de consumidor acostumat a preus més baixos, i els preus de Barcelona són competitius per als clients estrangers”, ha concretat Clos.

Malgrat les dades negatives, des del Gremi s’ha volgut posar en relleu que són xifres similars a les que han registrat altres ciutats semblants a Barcelona com Milà, Roma o Nova York. En aquesta línia, Clos no ha volgut defugir les comparacions amb Madrid, i encara que ha deixat clar que la capital catalana i l’espanyola són diferents, ha considerat que les facilitats per als negocis a la segona són més grans. “De totes maneres, Barcelona té coses que Madrid no té ni tindrà, com per exemple el mar, el clima, la societat civil o l’essència cosmopolita”, ha afegit Clos.

L’any de la recuperació?

El Mobile World Congress pot ser la pedra de toc perquè canviï el signe negatiu del turisme a Barcelona. Així ho considera el Gremi, que ha assenyalat que ja hi ha 10.000 llocs hotelers reservats per a aquest esdeveniment, que se celebrarà a principis del mes de març.

El Gremi confia que el turisme de negocis aconsegueixi atraure turisme d’oci. “És molt important que torni el turisme americà”, ha detallat Clos. “Barcelona està plenament afectada per la manca de visitants internacionals, que representen el 85% per a la ciutat”, ha conclòs el president del Gremi d’Hotels de Barcelona.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram