Llum

Els convocants de la manifestació s’han reunit davant de la seu d’Endesa. Foto: Aliança contra la pobresa energètica

La factura de la llum ha augmentat un 44% l’últim any, i ara que s’acosta l’hivern es fa difícil imaginar com aquesta situació afectarà milers de famílies. És per aquest motiu que un centenar d’associacions, sindicats i col·lectius han convocat aquest dijous una manifestació per al pròxim dissabte a les 18 hores a la plaça Universitat de Barcelona per tal de protestar contra l’escalada de preus dels subministraments. La roda de premsa s’ha celebrat a la plaça André Marlaux, també a Barcelona, davant de la seu d’Endesa.

Segons ha explicat l’ACN, l’Aliança contra la pobresa energètica, la PAH, el Sindicat de Llogaters o la CGT són algunes de les entitats convocants de la mobilització, que reclama mesures urgents als governs per combatre aquest “abús” d’un mercat controlat per multinacionals elèctriques com Endesa, Iberdrola o Naturgy. “Apujar la llum és condemnar a la pobresa cada dia més persones”, ha denunciat Iru Moner, secretari d’Acció Social de la CGT de Catalunya, durant la roda de premsa.

Moner ha denunciat que l’estancament dels salaris i les pensions no permeten tenir una vida digna en un context en el qual els preus dels combustibles han pujat un 23%, la cistella bàsica d’aliments s’ha incrementat un 15% i l’IPC a l’octubre s’ha disparat al 5,5%. “La precarietat laboral i la temporalitat fan que les famílies i les persones treballadores pateixin inseguretat a l’hora de preveure despeses imprevistes”, ha dit.

En aquest sentit, els organitzadors han recordat que encara hi ha entre un 10 i un 15% de la població que viu en situació de pobresa energètica. “Són persones que estan vivint l’escalada dels preus de la llum amb angoixa, sense informació clara, amb un model d’opacitat i amb les decisions clau preses entre despatxos”, ha denunciat Mónica Guiteras, membre de l’Aliança contra la pobresa energètica.

Els organitzadors de la manifestació també han acusat les administracions de “cedir davant l’oligopoli” i de proposar mesures “insuficients” per pal·liar la situació, com els bons promesos pel govern espanyol.

Els convocants han insistit que un habitatge “no pot ser digne” si no inclou el subministrament garantit de llum i d’aigua. “Fins ara, els governs no han tingut en compte que aquests béns socials no podien estar en mans de fons voltors i de grans empreses que en fan negoci”, ha dit Maria Antònia Castellana, membre de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). Castellana ha retret que la classe política està “més preocupada per les pèrdues dels grans tenidors” que no pas per les famílies que “han de decidir si paguen el lloguer, el rebut de la llum o un aliment saludable i mínim per als seus fills”.

La representant del moviment de l’habitatge ha recordat que hi ha persones que han perdut la vida a causa de la pobresa energètica. “Ja està bé de morts per defensar un dret”, ha lamentat.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram