Alcaldies Glasgow

El C40 reuneix les alcaldies de les primeres ciutats del món. Foto: Natàlia Segura/ACN

Encara que no sempre s’ha pronunciat d’una manera clara al respecte, en aquesta ocasió Ada Colau no ha dubtat: Barcelona i l’àrea metropolitana han d’apostar pel transport metropolità i no pas per l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Així ho afirmava aquest dilluns en el marc de la cimera pel clima COP26 celebrada a Glasgow. La ciutat escocesa també és seu de la reunió del C40, un grup de ciutats de tot el món que volen liderar canvis en matèria climàtica.

L’alcaldessa barcelonina assenyalava la seva preocupació per la proposta d’ampliació d’una infraestructura, l’aeroport, que “mou 52 milions de passatgers l’any”. L’acusació dura venia a continuació: “Sabeu quants viatgers mou el transport públic de l’àrea metropolitana de Barcelona?”, es preguntava Colau. “Més de 600 milions de passatgers l’any i, en canvi, els 1.600 milions d’euros d’inversió els proposen per a aquella infraestructura que afecta menys població i que no és per a la vida quotidiana de la gent, com sí que ho són Rodalies o el sistema de transport metropolità”, afirmava l’alcaldessa.

A més, Colau demanava un canvi radical de les polítiques en transport públic que “permeti reforçar i ampliar els trens i el sistema de transport públic metropolità perquè la gent tingui una altra alternativa a utilitzar el cotxe”.

De la mateixa manera, Colau assegurava que l’any de referència per revertir la lluita contra la crisi climàtica no pot ser el 2050, sinó el 2030.

El poder de les ciutats

El C40 es planteja com un contrapoder en tota regla. La cimera de l’organisme reuneix representants de ciutats tan notables com Bangladesh, Atenes, París o Londres. L’alcalde d’aquesta darrera ciutat, Sadiq Khan, ha assumit la presidència del grup després que Eric Garcetti, de Los Ángeles, n’ocupés el càrrec.

Segons la mateixa organització, són ciutats que representen 700 milions de persones i un 25% de l’economia mundial. Ciutats que, per altra banda, no sempre tenen tant poder com els estats en els quals es troben.

És per això que, a més de demanar als governs nacionals que actuïn de forma immediata per revertir la crisi climàtica, el C40 s’ha volgut reivindicar durant la cimera de Glasgow com un motor per al canvi. “A les ciutats treballem amb tota la ciutadania, amb els sindicats, amb les empreses, amb els joves… Treballem junts i actuem”, afirmava l’alcaldessa de París, Anne Hidalgo.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram