Colau i Foment

Colau i Sánchez Llibre es tornaran a reunir en les setmanes vinents a la seu de Foment. Foto: Foment

L’Ajuntament de Barcelona i Foment del Treball han encetat “una nova etapa” de relacions després de la primera reunió entre l’alcaldessa Ada Colau i el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, al consistori.

A la sortida, tots dos han fet una valoració “molt positiva” de la trobada, que tindrà continuació en una nova reunió en les setmanes vinents a la seu de la patronal per tractar “amb més detall” les propostes sobre seguretat, neteja o medi ambient, resumides en un document que Sánchez Llibre ha entregat a l’alcaldessa. Entre alguns dels punts que reclama Foment, hi ha més alternatives per a la mobilitat multimodal, la suspensió de les mesures d’urbanisme tàctic i superilles o un pla d’acció contra els robatoris.

El representant de les grans empreses també ha posat sobre la taula la necessitat de recuperar la imatge i el prestigi de la capital catalana incrementant més del doble les dotacions actuals de neteja en algunes zones. A més, demana que es permeti obrir els comerços en diumenges i festius des de maig fins a setembre.

Una altra de les reclamacions de la patronal és l’erradicació de les activitats econòmiques il·legals, una posició activa de l’Ajuntament per combatre la reincidència de furts i que es garanteixi un respecte i compliment de les normes a l’espai públic.

Així, Foment insisteix en la necessitat d’ordenar la ciutat amb “un pla urbanístic clar, eficaç, consensuat i útil”, en la millora del sistema d’enllumenat i en l’aposta per la micromobilitat, el carsharing i una millora del servei de taxi.

A més, Foment ha reclamat a l’Ajuntament que canviï d’opinió pel que fa a l’ampliació de l’aeroport del Prat i que prioritzi la col·laboració publicoprivada en la prestació de serveis municipals, finalitzant, primer de tot, “la guerra de l’aigua” contra Aigües de Barcelona. Pel que fa als residus, ha demanat que es replantegi el model porta-porta de Sant Andreu. I també en relació amb la transició energètica, ha demanat que s’agilitin els tràmits per la implantació d’energia renovable, en especial de plaques fotovoltaiques en edificis terciaris i residencials.

A més, Foment ha afirmat que “el transport públic no pot donar resposta satisfactòria a tots els ciutadans que viuen fora de Barcelona i que treballen a la ciutat i, per tant, s’ha de recórrer al transport privat”. “Cal fomentar la intermodalitat i una visió metropolitana, i revisar les restriccions viàries que s’han posat en algunes de les vies d’accés a la ciutat, que estan comportant congestions diàries”, ha dit la patronal.

Valoracions

A la sortida de la reunió, Colau ha admès que hi ha hagut discrepàncies amb temes concrets de la ciutat, però ha dit que està d’acord a potenciar els “indicadors positius” per “liderar la sortida de la crisi” i a treballar “des del màxim diàleg” en matèries estratègiques de la ciutat. Per a Colau, la patronal és “necessària” com un actor econòmic important de la ciutat en aquest diàleg.

Segons Sánchez Llibre, el més important de la reunió ha estat la voluntat de l’alcaldessa de començar una nova etapa de relacions amb Foment, després de tres anys sense reunions. “És fonamental que puguem parlar i dialogar i que Foment pugui contribuir a resoldre problemàtiques que té Barcelona, com la inseguretat, la brutícia, el medi ambient, el comerç o la mobilitat”, ha dit.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram