Jovent

El 83% dels joves de Barcelona emancipats viuen en un pis de lloguer. Foto: Carola López/ACN

Més emancipats, però amb més atur. Aquesta és la principal idea que es desprèn de la investigació de l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) sobre la joventut barcelonina durant l’any 2020.

L’estudi, fruit de l’Enquesta de la Joventut que es va presentar divendres passat, determina que el 75% de la població d’entre 25 i 34 anys ja no viu amb els seus pares. “El percentatge puja més de 20 punts en comparació amb l’any 2015”, expliquen des de l’IERMB per afegir que “el 83% dels joves emancipats viuen en habitatges de lloguer”. La majoria ho fan amb la parella, amb fills o sense (40,4%), o compartint pis amb amics (22%).

Es tracta d’un creixement notori que en gran part es pot explicar pels canvis metodològics aplicats en l’enquesta. “Per primera vegada s’han inclòs a la mostra joves no empadronats a Barcelona, però que hi resideixen des de fa, com a mínim, 6 mesos”, diuen des de l’institut. Representen el 13,4% del jovent o, en termes numèrics, una població de 459.000 persones. En aquest sentit, resulta normal que l’estudi hagi detectat més joves emancipats, ja que els que venen a Barcelona, en molts casos per feina o per estudis, viuen en pisos de lloguer.

Així mateix, el creixement més gran el trobem en els joves d’entre 20 i 24 anys, una franja en què l’emancipació ha passat del 17,5% al 41%.

Una de freda i una de calenta

Si les anteriors xifres donen peu a l’optimisme, no es pot dir el mateix pel que fa a la desocupació juvenil. “La taxa d’atur ja registrava una tendència de creixement, que es veu incrementada arran de la pandèmia, passant del 7,2% al 13,3% el juny del 2020”, afirma l’IERMB.

A això cal afegir que la feina que moltes vegades troben els joves és temporal. Segons l’enquesta, quan es tracta de treballar, “un 27% ho fa amb un contracte temporal” i aquesta situació és “més prevalent entre els més joves, les dones i els nascuts fora d’Espanya”.

Un notable de satisfacció

Un 7,7 és la nota que donen els joves a la seva vida. “Es troben especialment satisfets amb la família i els amics; en contraposició, la situació econòmica i el món laboral són els àmbits que els desperten més preocupació”, explica l’institut.

L’estudi recull el primer any de pandèmia, i és en aquest punt on es demostra la fragilitat en què viuen els joves de la capital catalana. Segons explicava el coordinador tècnic de l’enquesta, Albert Julià Cano, durant la presentació de divendres, els joves creuen que la pandèmia afectarà negativament el seu futur. En aquest punt són les dones qui pitjor ho veu. El 63% d’elles mira amb por el dia de demà, mentre que en el cas dels homes la xifra se situa en el 56%. Per altra banda, aquesta visió té més impacte en els majors de 19 anys (61%) que en els menors (52%).

“La nova crisi econòmica torna a posar de manifest la vulnerabilitat de la població jove davant de cicles econòmics recessius”, apuntava durant la presentació l’investigador de l’IERMB Sergio Porcel. Amb tot, l’expert afegia que els joves als quals més colpejarà la pandèmia seran els de sempre: “Dones, menors de 25 anys, estrangers, joves amb baix nivell d’estudis i residents en barris de rendes baixes”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram