Aigua

Un estudi de l’IERMB revela que el 41% de les llars a la metròpoli són eficients i el 51% tenen hàbits de consum responsable. Foto: ACN

En el context de crisi climàtica en què ens trobem, l’aigua és un recurs escàs. Per això cal preguntar-se si la ciutadania de l’àrea metropolitana està fent els deures per aconseguir estalviar aquest bé indispensable per a la vida.

Això és el que es pregunta l’Enquesta sobre aigua i usos en el sector domèstic de l’àrea metropolitana de Barcelona, elaborada per l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB) i finançada per l’AMB.

Els resultats de la investigació, després de fer un total de 1.401 entrevistes a llars metropolitanes, determinen que el 41% dels habitatges del territori són eficients, és a dir que compten amb sistemes que redueixen el consum d’aigua.

D’altra banda, un 54% de les llars són responsables pel que fa a la sostenibilitat. En aquest darrer cas, l’estudi es refereix a hàbits com tancar l’aixeta mentre es renten les dents i s’ensabona el cos, buidar mitja cisterna del vàter o no tirar la cadena cada vegada i encendre la rentadora o el rentaplats només quan són plens.

On es consumeix més aigua?

Segons informa l’IERMB, el consum d’aigua a les llars de l’àmbit de l’àrea metropolitana és de 111 litres per persona al dia. Lluny dels 100 que recomana l’OMS.

Així mateix, en els casos dels habitatges unifamiliars el consum es dispara, sobretot per la utilització d’aigua en piscines i jardins. Parlem, per tant, de barris normalment residencials, amb rendes més altes. “Com més persones viuen en una llar, el consum per habitant acostuma a ser menor”, diuen des de l’IERMB.

En què gastem més aigua?

Els consums més elevats d’aigua a les llars metropolitanes corresponen a la dutxa (36%). Per darrere hi ha l’ús del vàter (20%), la cuina (13%), rentar-se, afaitar-se i raspallar-se les dents (11%) i fer servir la rentadora (el 9%). “Altres usos, com el rentaplats, la neteja domèstica o els usos exteriors, suposen una despesa més baixa en el conjunt de les llars de l’àrea metropolitana”, expliquen des de l’institut.

Amb tot, l’enquesta afirma que l’ús d’aigua en exteriors té molt poc pes en el total d’aigua que es consumeix al conjunt de llars metropolitanes. Així, a les cases unifamiliars el reg del jardí, el patí o la terrassa suposen el 16% de l’aigua consumida diàriament, mentre que la piscina en consumeix el 22%. Als pisos, en canvi, gairebé tota l’aigua que es consumeix és per a ús interior.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram