Turisme

Diversos països de tota Europa ja han recomanat a la ciutadania no viatjar a Catalunya. Foto: Jordi Bataller/ACN

Alemanya, França, els Països Baixos, Bèlgica o el Regne Unit són alguns dels Estats que han recomanat a la seva ciutadania que eviti passar les vacances a Espanya i a Catalunya per l’alt grau de contagis que hi ha al territori.

Es preveia que la campanya turística del 2021 seria millor que la de l’any passat, però amb la nova variant del virus totes les esperances d’un sector fortament malmès han quedat ensorrades com un castell de cartes.

Davant d’aquesta situació, l’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic ha fet públic un comunicat en el qual critica durament la indústria turística per les seves pressions sobre les administracions públiques. El col·lectiu considera que les institucions han fet el joc a les grans empreses del sector i han accelerat la reobertura sense atendre les recomanacions sanitàries.

Sota el títol de 2021: l’estiu del ‘vull i no puc’ dels sectors privat i públic al voltant del turisme, el document carrega contra la “voracitat” del sector i afirma que “no sorprèn que el sector turístic pretengui tornar al seu passat de glòria, que és el patiment de la ciutat”.

Així, l’assemblea enumera les problemàtiques que genera segons el seu parer una economia dependent del turisme com la barcelonina i la catalana. Des del col·lectiu assenyalen la contaminació que produeixen avions i creuers, la precarització de les feines que ofereix el sector, la destrucció del comerç d’ús quotidià o l’expulsió de veïnat per la pressió immobiliària.

“Cap responsabilitat”

Per aquest motiu, l’assemblea veu amb incredulitat que, “amb l’excusa dels llocs de feina, tornem a la promoció pública del turisme i a donar tota mena de facilitats als grans grups de restauració, aerolínies i hotelers”. Afegeixen que “no se’ls demana cap mena de responsabilitat de cara a millorar les condicions laborals de les seves treballadores”.

És per tot això que des de la plataforma veïnal consideren que “cal una diversificació cap a sectors justos ambientalment i socialment”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram