Persones cuidadores

La majoria de persones cuidadores són dones i tenen entre 46 i 65 anys. Foto: Núria Torres/ACN

Una de cada quatre persones que cuida els seus familiars ha tingut problemes físics i emocionals arran de la pandèmia. Així ho recull un informe de la Fundació Pere Tarrés, basat en una enquesta feta a 349 persones.

D’acord amb els resultats, el desgast ha estat provocat tant per la por per a un mateix com pel fet de ser directament responsable de la seguretat sanitària de la persona dependent.

Un 7,8% de les persones cuidadores han explicat que han extremat les mesures de prevenció per la por al contagi i un 4,1% ha manifestat haver patit més estrès per la impossibilitat de tenir cura de la persona a càrrec seu en cas de contagiar-se.

Una tasca feminitzada

L’informe determina que la tasca de cures està fortament feminitzada i poc reconeguda socialment.

El 85,3% de les persones que han participat en l’estudi són dones, el 63,6% tenen entre 46 i 65 anys i més de la meitat viuen amb la parella, l’exparella o els fills. A més, quatre de cada deu persones de la mostra té estudis universitaris i gairebé la meitat estan treballant actualment. El 70,4% es consideren les principals responsables de les tasques de cura, i hi dediquen de mitjana 12,4 hores diàries.

Complicacions per la pandèmia

Un 8% ha indicat que la situació generada pel coronavirus els ha impedit accedir a serveis com els centres de dia o l’assistència domiciliària.

Un 15% dels cuidadors remarquen que el confinament i les restriccions de moviment els ha suposat una sobrecàrrega de feina i un 5% no han pogut conciliar la situació laboral amb la familiar.

Altres conclusions preocupants són que 2 de cada 3 persones cuidadores dediquen menys de 30 minuts a la seva higiene personal o que un 73,3% dels enquestats asseguren sentir-se estressats almenys un cop per setmana. Un 35,8% també indica que considera que no rep prou mostres d’afecte i estima per part de la seva família.

En l’aspecte material també és molt significatiu que la situació econòmica de moltes d’aquestes persones és precària, fins al punt que un 29,9% no disposa d’adaptacions de cap mena al seu domicili tot i tenir cura d’una persona dependent.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram