Susana Pérez Soler

Theodore és un escriptor desencantat que escriu cartes emotives per a altres persones al mateix temps que s’enamora de Samantha, el sistema operatiu del seu ordinador. Samantha és una assistent similar a Siri, però amb una veu més seductora i sensible, que, a més, sempre dona bons consells. És enginyosa, explica acudits i riu dels que li explica Theodore, s’enfada poc i és molt convincent, i xiuxiueja per fer confidències. És la novia ideal per a qualsevol home en procés de separació, excepte perquè no és real i no té cos. Les assistents virtuals tenen els seus defectes. Ningú és perfecte. Però a Theodore això no li importa. Qui vol sexe quan té amor?

Aquesta és la sinopsi de la pel·lícula Her, però aviat podria ser la història d’un amic, conegut o saludat seu a jutjar per la darrera versió de ChatGPT, que es va presentar la setmana passada en un acte retransmès globalment. Durant l’esdeveniment tecnològic de l’any, la nova versió de ChatGPT, GPT-4o (la o prové d’omnichannel, que vol dir multicanal), va flirtejar la roba que portava un dels presentadors de l’acte, cosa que va suscitar tota mena de comentaris perquè va ser quelcom no previst. GPT-4o va sorprendre per la seva capacitat de mirar, entendre i parlar sobre allò que veu.

Parlar amb un ordinador pot semblar poc natural avui, però és més que probable que els més joves ho acabin integrant

Li pots demanar un conte per anar a dormir i abaixarà la veu. Si necessites un acudit descarat, parlarà amb un to sarcàstic i divertit. I si et veu amb un pastís i una espelma, et cantarà feliç aniversari de manera amigable. Si alguna cosa va quedar clara durant la presentació és que cada cop estem més a prop d’un internet lliure de pantalles; una terra promesa pels gurús de Silicon Valley des de fa anys.

Parlar amb un ordinador pot semblar poc natural avui, però és més que probable que els més joves ho acabin integrant. De fet, ara ja prefereixen fer les cerques a través d’una intel·ligència artificial generativa en lloc de recórrer als buscadors, perquè els sembla un entorn més amigable. Quan d’aquí a poques setmanes la nova funció de ChatGPT arribi de forma gratuïta als seus dispositius, ja podem imaginar els vagons de metro plens de persones que parlen amb el seu assistent de veu, com passa a Her.

Però, alerta, spoiler: Her no té un final feliç. Samantha, la veu coqueta del sistema operatiu de Theodore, acaba confessant-li, poc abans de ser aniquilada per l’empresa que l’ha creat, que té converses amb més de 8.300 persones a la vegada i que està enamorada de 641. 641! Algun avantatge havia de tenir no tenir cos i no ser real.

Que OpenAI presenti un assistent d’IA amb una veu humana, que riu, explica acudits i flirteja amb els treballadors de la companyia no és ètic, perquè condueix a l’error de pensar que és real. Que sigui una veu sensual de dona és masclista. Que el mateix Sam Altman, propietari d’OpenAI, faci referència a la pel·lícula Her durant la presentació de GPT-4o és irresponsable. Però res d’això s’escapa a Altman ni a l’objectiu últim de la seva empresa: la maximització dels beneficis. Mentre tot plegat alimenti la conversa i el compte de resultats, show must go on!

WhatsAppEmailXFacebookTelegram