Amiant

A Catalunya es comptabilitzen 122.460 les teulades on hi ha amiant. Foto: ACN

El Govern va presentar dilluns el Cens de Cobertes amb Fibrociment a Catalunya. En total es comptabilitzen 122.460 teulades on hi ha fibrociment que representen 700.000 tones de fibrociment i que, tenint en compte l’acord del Pla nacional per a l’erradicació de l’amiant 2023-2032, haurien de ser desinstal·lades.

“Comencem a avançar, perquè aquest és un problema de salut pública, laboral i mediambiental”, va afirmar la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, sobre aquesta “eina de diagnosi” que va presentar al Palau de la Generalitat al costat del conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort.

Tanmateix, el projecte no permet saber el percentatge d’amiant que hi ha en aquestes teulades, però amb el mapa, ajuntaments, empreses i particulars ho tenen més fàcil per saber allà on hi ha teulats fets de fibrociment i procedir a saber si aquest conté o no amiant, i en quina proporció.

Amiant a la metròpoli

Les zones industrials són on hi ha una major presència d’amiant. En aquest sentit, l’àrea metropolitana de Barcelona és un dels enclavaments on més polígons hi ha. D’aquesta manera, a la capital catalana es comptabilitzen 2.042 teulades que se situen sobretot a la Zona Franca i al Bon Pastor. Badalona i l’Hospitalet, les dues ciutats amb més població a Catalunya per darrere de Barcelona, també tenen una alta presència de cobertes amb amiant. Així, a l’Hospitalet n’hi ha 679 i a Badalona 668.

Per la seva banda, al Prat n’hi ha 439 i a Montcada 474. Per darrere trobem localitats com Viladecans (348), Sant Boi (344), Gavà (333), Cornellà (224), Santa coloma (233) o Sant Adrià (184).

Finançament per la retirada de l’amiant

Per abordar la retirada de l’amiant, aquesta darrera legislatura el Govern ha combinat dues línies de finançament. D’una banda, un ajut a la retirada per als ciutadans i empreses que el 2023 va ser dotada amb 18 milions d’euros, i per l’altra, una línia de 32 milions d’euros en una convocatòria específica de substitució de l’amiant per plaques fotovoltaiques. Segons Mascort, enguany tot i no haver aprovat pressupost es repetirà aquesta convocatòria, ara dotada amb 10 milions.

Mascort va posar en valor “la feina ingent no només per a detectar l’amiant present al país, sinó també per a donar suport a particulars, empreses, associacions i ajuntaments per a la seva retirada”. “L’estratègia per a l’erradicació de l’amiant és un altre exemple de les polítiques mediambientals transformadores d’aquest Govern”, va assegurar.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram