Part de la biblioteca guanyadora de premis

Imatge de l’interior de la García Márquez. Foto: Maria Pratdesaba/ACN

La biblioteca barcelonina Gabriel García Márquez continua guanyant premis d’arquitectura. Ara, ha estat el Premi d’Arquitectura Emergent que atorga la fundació Mies van der Rohe i la Comissió Europea. L’equipament va rebre el guardó perquè “actua a l’escala de la ciutat, contribuint a la transformació del barri, obrint-se com un nou espai públic exterior i interior”. Però com està afectant a la mateixa biblioteca i al barri de Sant Martí la fama internacional que comença a tenir?

La directora de la García Márquez, Neus Castellano, explica que tots els premis que han guanyat els han generat una gran atracció. “Ha augmentat el turisme arquitectònic, a més de l’habitual, i els inconvenients que genera l’atracció els hem après a gestionar”, declara Castellano. En aquest sentit, la directora de la biblioteca explica que han fet cas als usuaris i, fins i tot, que s’han disculpat amb ells. “Hem obert una planta de silenci per assegurar un espai tranquil”, diu.

D’altra banda, Castellano també apunta que, des del trasllat, han multiplicat per onze l’espai que tenien abans, fet que també fa que vingui més gent. “Gràcies als premis i a la fidelitat dels usuaris hem aconseguit ampliar l’horari i la plantilla”, afegeix. La directora acaba defensant que “mai s’havia parlat tant de les biblioteques” i que “si la García Márquez serveix per estirar aquest fil”, ho faran.

Perdent l’essència

El vicepresident de l’Associació de Veïns de Sant Martí de Provençals, Manuel Martínez, afirma que el que transmeten els veïns del barri és que l’equipament “ha perdut l’essència”. “La meva filla, que és usuària habitual, i els seus companys, troben a faltar que la biblioteca sigui un espai on estudiar, concentrar-se i de silenci”, explica Martínez.

El vicepresident de l’entitat veïnal afegeix que el que més està notant el veïnat és el moviment constant que té la biblioteca. “Tota l’estona està entrant i sortint gent a mirar-se-la, fan visites guiades i sempre hi ha actes i activitats entre setmana”, comenta. En aquest sentit, Martínez s’explica dient que no els sembla malament que es facin actes, però “un dimecres genera soroll i molèsties a qui vol i necessita silenci”.

Martínez acaba dient que demanaran que hi hagi espais de silenci perquè l’equipament funcioni com una biblioteca tradicional i augura dues opcions de futur: que “baixi la febre de la novetat de l’edifici”, o que es converteixi en la típica “visita obligada dels turistes”.

Gestió de l’afluència

L’Ajuntament respondrà davant la constatació de l’augment de turistes a la biblioteca per “preservar la funció com a biblioteca pel veïnat”. De fet, destinarà una part de la taxa turística a resoldre aquests problemes.

Per a fer-ho, el consistori preveu mesures com la implementació de sistemes de reserva i horaris especials de visites que permeti gestionar l’afluència. “Aquesta mesura és crucial per mantenir l’equilibri entre l’atractiu de la biblioteca i la seva funció principal de servei a la comunitat local, evitant la saturació de les instal·lacions i recursos”, afirmen fonts municipals.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram