Reviu Ana Polo Joel Díaz Laura Grau

La presentació del nou portal de ressenyes es va fer dilluns a Paral·lel 62. Foto: X (@reviu_casa)

“Vigileu amb la mala fe del llogater i el mal estat del pis”, “Molt bona ubicació, però preu elevat”, “Pis agradable i lluminós però amb una habitació massa petita”, o “Alguna panerola a l’escala”. Són algunes valoracions de pisos en ressenyes que ja estan disponibles a Reviucasa.com, un nou portal d’informació immobiliària que vol fer més fàcil l’odissea de buscar un pis de lloguer a Barcelona. El projecte, impulsat per IDRA, es va presentar aquest dilluns a Paral·lel 62 de Barcelona en un acte amb humoristes i comunicadors com Joel Díaz, Ana Polo, Laura Grau o Miguel Noguera.

Jaime Palomera, codirector d’IDRA i co-impulsor de Reviu, explica a Línia que l’objectiu del portal és salvar una “anomalia” que no es dona en altres béns i serveis:”Permetrà diferenciar qui fa les coses bé i qui no, com passa amb totes les plataformes de ressenyes”. 

Així doncs, volen “introduir les tecnologies del segle XXI al mercat del lloguer”. Alhora, deixen clar que la voluntat és constructiva: “No es tracta que sigui un espai de denúncia, sinó de tenir informació en un sistema d’habitatge que és opac”.

“Permetrà saber qui fa les coses bé i qui no, com passa amb altres béns i serveis”, diu Jaime Palomera, un dels impulsors

Amb el lema “Ressenyes de pisos reals”, el portal permet buscar opinions d’un pis concret, escriure una ressenya d’un pis on ha viscut i buscar les entrades sobre immobiliàries concretes. S’hi recull informació de l’habitatge tant interna (estat de manteniment, llum, soroll o temperatura) com externa (pisos turístics propers, ambient i seguretat a la zona…). La web està en català, castellà i anglès i de moment està disponible per a Barcelona amb voluntat d’ampliar el radi d’acció. Els impulsors hi volen”informació de qualitat”, i per tant també ofereixen a les immobiliàries i als propietaris una via per a canalitzar les seves respostes.

Una iniciativa per “treballar per la justícia social”

Reviu és una iniciativa d’IDRA, l’Institut de Recerca Urbana de Barcelona, una cooperativa independent que té per objectiu promoure la justícia social i ecològica a través de les institucions socials transformadores, la transició ecològica justa i la democràcia econòmica, i treballen en xarxa per “aconseguir una millor comprensió” de la realitat urbana per poder “intervenir i transformar-la”. Reviu l’han impulsat amb recursos propis inicialment, també amb concursos competitius de recerca que han guanyat i amb una campanya de micromecenatge en l’última etapa que ha recollit més de 18.000 euros: “la nostra força és la gent”, apunta Palomera.

Fa pocs dies també van publicar l’estudi Impacte de les immobiliàries en el mercat del lloguer, on apunten que l’augment dels pisos gestionats per agències immobiliàries (tres de cada quatre lloguers a Barcelona) han fet empitjorar la relació entre propietaris i inquilins. Es basen en l’Enquesta Llogatera o Enquesta sobre els Impactes Socials del Mercat del Lloguer, desenvolupada des de 2018 i feta amb una mostra representativa.

Entre els principals elements que hi enumeren per explicar l’empitjorament de la relació hi ha la desinformació (un inquilí que només té relació amb una API és més probable que no conegui qui és el propietari) i un augment del 20% de la probabilitat de tenir problemes amb l’arrendador i pujades del preu del lloguer. També apunten que augmenta la discriminació en l’accés al lloguer, tant per motius de racisme com altres com tenir menors a càrrec. Globalment, apunten al cobrament dels honoraris als llogaters (una pràctica prohibida explícitament en la nova Llei de l’Habitatge) com a gran part de la causa per la qual ha augmentat tant la gestió dels lloguers en immobiliàries.

Els Agents de la Propietat Immobiliària (API) van criticar l’estudi acusant-lo de “falta de seriositat i rigor”, i segons l’agrupació, la mostra de l’enquesta està feta amb un “biaix”. Asseguren que els propietaris tenen por a penjar un cartell oferint un habitatge per si es produeixen “ocupacions il·legals”.

Palomera diu que des d’IDRA prenen la recepció amb “sorpresa i decepció”, i en defensa els estàndars d’excel·lència científica, que han fet en col·laboració d’un consorci d’universitats europeu i en base a una mostra de 2.000 respostes estratificada.  A més, afegeix que l’estudi defensa la necessitat de transparència per evitar pràctiques abusives, i que actors importants del sector immobiliari s’han post en contacte amb IDRA després de la publicació perquè “comparteixen el diagnòstic”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram