Rodatge

L’Eixample és un dels districtes de Barcelona on més rodatges es van fer el 2023. Foto: Línia

Si parlem de cinema i Barcelona, caldrà dir que el 2008 va ser un any important. El prestigiós director Woody Allen va estrenar la pel·lícula Vicky Cristina Barcelona, en la qual convertia la ciutat en un gran escenari. Els protagonistes Javier Bardem, Scarlett Johansson, Rebecca Hall i Penélope Cruz hi apareixien trepitjant indrets tan icònics de la capital catalana com el Park Güell, la plaça Sant Felip Neri o la Sagrada Família. Alguns van objectar que la visió del cineasta estatunidenc era naïf i edulcorada. Malgrat això, el record d’aquella pel·lícula ha quedat gravat a la memòria de la ciutat, i fins i tot als tours que es fan a la capital catalana encara avui dia se cita aquest llargmetratge.

Tres anys després, el director mexicà Alejandro González Iñárritu oferia la cara oposada de la Barcelona sense conflictes de Woody Allen amb Biutiful, una cinta que retrata la vida de l’Uxbal, també interpretat per Bardem, que encarna un home que viu en la marginalitat i que es dedica a explotar laboralment immigrants senegalesos i xinesos.

Es podria dir que aquestes dues cintes són l’exemple més clar de com Barcelona ha esdevingut un plató de rodatges. Tanmateix, la capital catalana és una ciutat amb una gran tradició en el sector de l’audiovisual que va més enllà del cinema. Així ho indiquen les xifres de Barcelona Film Commission (BFC), un organisme on participen l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat que s’encarrega de promocionar la ciutat com a lloc on rodar i que gestiona els permisos de produccions que volen treballar als seus carrers. Segons queda indicat al web de BFC, la taxa de tramitació per poder fer un rodatge és de 89,59 euros. La taxa d’ocupació de la via pública per a filmacions és de 600 euros per dia i localització, i la taxa per a sessions fotogràfiques és de 336 euros per dia i localització.

Una ciutat de rodatges

El 2023, a Barcelona s’hi van rodar 2.812 produccions de tota mena. Això inclou anuncis, sèries, curtmetratges o pel·lícules de llarga durada. En total, però, es van autoritzar més de 6.800 permisos de rodatge.

“D’aquest total de produccions que han passat per BFC, n’hi ha 24 –entre llargmetratges i sèries de ficció– l’impacte econòmic a la ciutat de Barcelona de les quals gira al voltant dels 68 milions d’euros a través de la despesa en capítols de localitzacions, lloguer de material tècnic, transports, allotjament, alimentació, logística, contractació de personal artístic i tècnic, postproducció i serveis generals, entre altres”, afirmen des de l’organisme.

Sigui com sigui, les xifres analitzades pel diari Línia indiquen que la ciutat ha perdut preeminència en el sector en els darrers anys. Més enllà de la caiguda dels rodatges durant la pandèmia, des del 2017 el nombre ha anat baixant. Aquell any, la ciutat va arribar a la xifra de produccions més alta dels últims vint, és a dir, 3.223. De fet, a la documentació de BFC de l’any 2014 l’organisme assegurava el següent: “Avui, Barcelona és la primera ciutat d’Europa com a plató de rodatges, per davant de París o Londres”. Aquesta menció no ha tornat a aparèixer en posteriors informes.

On i què es roda?

Majoritàriament, les produccions demanen rodar en exteriors. És per aquest motiu que els principals organismes que tramiten permisos de rodatge són la Guàrdia Urbana, amb 5.661 permisos autoritzats, i el departament de Medi Ambient per gravar en parcs, jardins i platges, amb 455 permisos.

Així mateix, la gran part de les produccions són d’anuncis (424). Seguidament, hi ha els curtmetratges (284), els rodatges en foto per a anuncis (285), els reportatges fotogràfics (216), els continguts comercials per a internet (174), els programes de televisió (173) i els videoclips (169). Les pel·lícules i les sèries, per la seva banda, representen una quantitat de rodatges més petita, amb 31 i 26 produccions el 2023, respectivament.

Per localitzacions, els districtes que més rodatges acullen són Ciutat Vella (782), Sant Martí (728) i l’Eixample (678). Per contra, Nou Barris (61), Sant Andreu (68) i Gràcia (105) són els indrets amb menys rodatges. No obstant això, segons indiquen des de BFC, “no sempre el barri més sol·licitat està situat al districte amb més rodatges”.

Finalment, pel que fa a la procedència de les produccions, la gran majoria són catalanes (461) o espanyoles (125). Per darrere hi ha les produccions del Regne Unit (31), els Estats Units (13), França (11), el Japó (9) i Alemanya (9).

WhatsAppEmailXFacebookTelegram