Alvise

Alvise Pérez, de S’ha Acabat la Festa, va obtenir 800.000 vots al conjunt de l’Estat. Foto: X

Les eleccions europees del passat 9 de juny van deixar un titular clar: l’extrema dreta es fa forta. En el cas estatal, Vox va obtenir quasi 1,7 milions de vots, que representen gairebé el 10% dels sufragis, i es va situar en tercera posició per darrere del PP i del PSOE. La sorpresa, però, va ser la irrupció d’un nou partit ultra a la dreta de Vox. S’ha Acabat la Festa, de l’agitador Alvise Pérez, va ser la sisena força espanyola per davant de Podem, amb 800.000 vots i el 4,6% de les paperetes.

Alvise a Catalunya

En termes generals, Catalunya ha representat un fre per a aquesta formació, ja que hi ha obtingut molta menys representació que a la resta de l’Estat. Concretament, el 2,8% de l’escrutini: 67.296 vots. En aquest sentit, l’èxit de l’influencer d’extrema dreta s’ha fet notar sobretot a Múrcia (6,6%), les Canàries (6,3%) i Andalusia (6,2%). De fet, segons el periodista expert en dades Kiko Llaneras, els millors resultats de S’ha Acabat la Festa van produir-se a la línia de la costa que va des de Cadis fins a Alacant. Aquest dibuix es podria estendre, en certa forma, fins a arribar a Catalunya, on la demarcació de Tarragona és la que més va votar Alvise (3,8%). Sobretot, els municipis de la costa que viuen del turisme, com Salou (5,9%), Cunit (5%) o Cambrils (4,5%).

En canvi, a la resta del territori català S’ha Acabat la Festa va obtenir-hi molt poca representació. A la ciutat de Girona, per exemple, no va arribar a l’1,2% dels vots, mentre que a Lleida es va quedar amb el 3%. De fet, Girona i Lleida són, juntament amb el País Basc, Navarra i Galícia, els territoris on menys impacte ha tingut Alvise.

En el cas català, en realitat, la nova formació ultradretana segueix les petjades de Vox, que obté els seus millors resultats al litoral sud del país i en un altre territori: la metròpoli barcelonina.

Escletxa a la metròpoli

Tres de cada quatre vots que S’ha Acabat la Festa ha obtingut a Catalunya provenen de la demarcació de Barcelona. Alhora, els seus millors resultats els trobem a la metròpoli, on, com Vox, aquest nou partit d’extrema dreta ha trobat una plataforma per aterrar a Catalunya. Aquí, S’ha Acabat la Festa ha assolit les xifres més altes en municipis com Cervelló (5,5%), Sant Vicenç dels Horts (5,3%), Sant Andreu de la Barca (4,7%), Badia del Vallès (4,7%) i Corbera de Llobregat (4,5%). Per contra, els municipis on menys representació ha obtingut són Barcelona (2%), Molins de Rei (2,4%), el Papiol (2,4%), Sant Cugat (2,5%) i la Palma de Cervelló (2,9%).

A la segona corona metropolitana també s’ha notat la força de l’influencer. D’aquesta manera, ha tingut impacte a la Llagosta (4,6%), Sant Fost (4,6%), Montornès (4,3%), Santa Perpètua (4,6%), Castellví de Rosanes, (4,7%) o Vallirana (5,6%), per exemple.

Per norma general, doncs, Alvise i la seva formació, com ja ens té acostumats l’extrema dreta, han tingut un impacte més gran als municipis amb rendes baixes i mitjanes-baixes.

Qui és i què pensa de Catalunya?

Luis Pérez, conegut com a Alvise Pérez, va començar la seva trajectòria política al costat de Rosa Díez d’UPyD. El 2017 va ser cap de gabinet de Ciutadans a les Corts Valencianes amb Toni Cantó. Malgrat això, la seva fama li ve de les xarxes socials. De fet, a Telegram compta amb més de mig milió de seguidors i a Instagram en té 934.000.

Des d’aquestes plataformes s’ha dedicat a difondre notícies falses i conspiracions ultraespanyolistes i xenòfobes que li han valgut diverses denúncies. El 2 de febrer, per exemple, afirmava que l’exèrcit del Marroc estava duent a terme maniobres militars secretes que podrien tenir com a objectiu atacar Espanya. Així mateix, també ha dedicat paraules als partits catalans, com quan durant una entrevista amb Wall Street Wolverine –un youtuber d’ultradreta que viu a Andorra– va afirmar que ERC deia que “els catalans no es poden barrejar amb els espanyols perquè són inferiors i fan malbé la raça catalana”. “Els més nazis i ultradretans amb qui negocia el govern d’Espanya són els separatistes catalans i bascos”, afegia.

En aquella mateixa entrevista, Alvise va dir el següent: “Els que anem pels nostres barris a Espanya veiem que hi ha un problema obvi i evident, i és que hi ha una sèrie de persones, que entren a milers i ja són milions, que només es reprodueixen entre elles, que tenen la seva pròpia cultura i no consideren que la llei espanyola serveixi per a res perquè tenen la seva pròpia llei basada en la religió. Això és un problema. Ja ho estem veient a Suècia, que ha estat un dels països més segurs del món durant dècades i ara és un pou de violacions. Estem veient el que passa a França, que està a l’abisme de la guerra civil. Perquè el problema que hi ha a França, si no poses vaixells d’anada i tornada per a més de dos milions de persones, és insalvable, com el problema que estem deixant germinar a casa nostra. Tu aniries a la Rambla a passejar amb la teva novia?”.

Per altra banda, Alvise és un fervorós contrari del feminisme i se l’ha relacionat amb les teories incels (abreviatura anglesa de celibat involuntari). Aquesta subcultura conformada a les xarxes, en la seva gran majoria per homes heterosexuals, és molt bel·ligerant contra el feminisme, a qui acusa de no permetre a certs homes tenir relacions sexuals amb dones. Al cap i a la fi, es tracta d’homes que odien les dones i que, de fet, alguns ja han perpetuat assassinats i matances en nom del pensament incel. És el cas d’un menor d’edat que el 24 de febrer del 2020, a Ontario (Canadà), es va colar en un balneari eròtic i va matar una dona i en va ferir una altra. L’assassí va confessar que era seguidor d’Elliot Rodger, un jove de 22 anys que el 2014 va assassinar sis persones en una universitat de Califòrnia i que, abans de suïcidar-se, va deixar un llarg manifest i vídeos a YouTube on explicava el seu odi envers les dones i els motius del seu celibat involuntari.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram