Intervenció policial al Disco-bar Mami

Intervenció policial una matinada d’agost al ‘Disco-bar Mami’. Foto: Tasio Puyoles

Baralles campals, crits, botellots, música i gent pixant al carrer. És el malson diari que pateixen els veïns de la ‘Disco-bar Mami’, a la confluència del carrer de Sants amb la Riera Blanca. Quan arriba la nit a aquesta cantonada del barri, que fa frontera amb l’Hospitalet i les Corts, s’acaba la tranquil·litat, comença la gresca i arriben els problemes. Però el que sembla un conflicte ordinari entre veïns i un local d’oci nocturn amaga una història rocambolesca que té els seus orígens a finals de l’època franquista.

Prohibit dormir

La família de la Montse Altelarrea és una de les que conviuen amb la discoteca. El seu marit i un dels seus fills s’aixequen a les 6 per anar a treballar, però molts dies no descansen fins entrada la matinada. “Les nits amb presència policial hi ha moltes menys baralles i soroll, però normalment el carrer està ple de gent borratxa, pixant a les nostres parets, cagant entre els cotxes i barallant-se fins a les 5 del matí”, lamenta.

Aquesta situació es repeteix dia rere dia. El bar obre cada nit de la setmana excepte els dimecres, que s’ha convertit en l’única jornada tranquil·la per als veïns. “La resta de dies hem de prendre pastilles per a dormir, però ni així descansem. Ens està afectant a la salut i al nostre rendiment”, assegura Altelarrea.

“Hem de prendre pastilles per a dormir, però ni així descansem. Ens està afectant a la salut”

La discoteca va obrir les seves portes poc abans de l’inici de la pandèmia. Els locals que avui ocupen els ritmes llatins del ‘Mami’ eren un bar i una xurreria de les de tota la vida. “Vam venir a viure al passatge de Paca Soler perquè era una zona molt familiar i agradable, però ara s’ha convertit en un lloc dedicat a la festa”, denuncia Altelarra.

El mateix Ajuntament té constància del “consum d’alcohol a la via pública, el soroll, la realització de necessitats fisiològiques al carrer i l’escolta de música amplificada als vehicles”. Des del consistori indiquen que Sants, les Corts i l’Hospitalet treballen conjuntament per a mitigar les molèsties. A més, representants municipals mantenen reunions amb els veïns i els gerents de la discoteca per a posar punt final al problema.

Bassal de pixats al Disco-bar Mami

Els bassals de pixats són habituals a l’entorn del bar musical. Foto: Tasio Puyoles

“Arran dels conflictes i l’incivisme, la Guàrdia Urbana ha estat fent tasques de vigilància de matinada mensualment”, afegeixen des del consistori. Aquests desplegaments policials, però, són insuficients per als afectats. “Reconeixem les bones intencions de municipals i som conscients que és un problema difícil de solucionar, però estem farts. A més, amb l’arribada del bon temps la situació empitjorarà i serà encara més inaguantable”, vaticina Tasio Puyoles, un dels veïns.

Una història complicada

D’ençà dels anys 70 que aquesta cantonada de la ciutat es troba en una situació administrativa peculiar. Aquests terrenys van ser expropiats per l’Ajuntament per a fer-hi un carrer, però el procés va quedar oblidat durant dècades. No va ser fins al 2001 quan el consistori va registrar com a pròpies les finques dels números 443 i 445 del carrer de Sants, seu del ‘Mami’.

Els locals, però, s’han mantingut ocupats fins avui. Així i tot, les arques municipals no es beneficien de l’activitat de la discoteca perquè els inquilins no paguen el lloguer de l’espai a la ciutat, sinó als antics amos del bar i la xurreria.

L’Ajuntament no cobra el lloguer dels locals tot i haver-los expropiat el 1971

Per la seva banda, l’Ajuntament, propietari del local, ha avançat al Línia Sants que s’està tramitant el desnonament de la discoteca. “Aquest procediment conclourà amb el desallotjament i l’enderroc de les construccions, però abans s’ha de determinar si els ocupants tenen dret a indemnització”.

La guerra veïnal contra la discoteca també ve de lluny. El 2022 van enviar una carta als 41 regidors de l’Ajuntament explicant la problemàtica, però només onze la van respondre. “Ens van dir que ens dirigíssim al districte de Sants-Montjuïc, on es va excusar explicant que els comerciants parlaven d’una reducció de les molèsties. Potser cal recordar que els negocis tanquen de nit i que els afectats som els veïns”, lamenta Puyoles.

Els veïns han creat un grup de WhatsApp amb gairebé un centenar d’afectats on comparteixen les destrosses i els problemes que genera el bar. Entre fotos i vídeos de pixats, baralles i cridòria, els veïns debaten sobre com avançar cap a una solució. “Si l’Ajuntament no frena aquesta situació aviat, començarem a tallar carrers”, avisen.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram