Núria Parlon

Tenim motius per a l’optimisme: nou de cada deu empreses de tot el món tenen almenys una dona a l’alta direcció i alhora estem a punt d’arribar al percentatge del 30% de dones directives a tots els continents del planeta –a Europa assolim el 34%–, segons dades de l’estudi Women in Business 2021 presentat per la consultora Grant Thornton. Quan superem aquesta fita, de ben segur que això servirà de catalitzador d’una diversitat de gènere més gran a l’alta direcció i, conseqüentment, d’un canvi transformador de la societat que ha de ser imparable!

És un fet que aplicar perspectiva de gènere als canvis organitzatius està aportant dades molt remarcables de progrés a les corporacions que ja no passen desapercebudes: un estudi de l’Organització Internacional del Treball (OIT) –en el qual van participar 13.000 empreses de 70 països– ha constatat que la diversitat de gènere contribueix a millorar beneficis empresarials i facilita l’atracció de professionals amb talent. Gairebé el 60% de les empreses participants van assenyalar que les iniciatives executades a favor de la diversitat de gènere havien contribuït a millorar el rendiment empresarial. Aquestes dades no s’entenen sense parlar d’un lideratge femení i feminista que és promotor de canvis imprescindibles i positius. Parlem d’un lideratge basat sobretot en l’empatia, l’escolta activa, l’atenció més personalitzada de les persones i el treball en equip, aspectes diferenciadors d’aquest posicionament femení en llocs de responsabilitat.

Però tot i que, amb aquestes xifres a la mà, l’avenç de les dones en l’alta direcció i en el lideratge polític i empresarial és molt esperançador, i que cada vegada hi ha més dones a llocs de responsabilitat al sector públic i al privat, encara hi ha molts reptes per superar a favor d’una societat més inclusiva, sostenible i igualitària. És imprescindible trencar amb urgència la bretxa digital que pateixen moltes dones arreu del món i els estereotips mentals relacionats amb les disciplines STEM (Science, technology, engineering and mathematics) o associades al sector de la intel·ligència artificial, tradicionalment vinculades a la població masculina i en les quals el talent femení ha de tenir un paper cabdal inqüestionable. Per superar aquestes barreres i avançar en la igualtat d’oportunitats d’accés i de promoció de les dones cal apostar per projectes i iniciatives que ajudin a transformar la cultura i l’estructura organitzativa de les institucions, de les corporacions i de les empreses, que actualment continua sent patriarcal. I des del món local podem fer moltes iniciatives d’aposta i promoció del talent femení i del lideratge feminista.

La diversitat de gènere contribueix a millorar beneficis empresarials i facilita l’atracció de professionals amb talent

A Santa Coloma de Gramenet, des de la Ciba, espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista, estem posant en marxa programes i projectes per donar suport a les dones de la ciutat, per empoderar-les i que agafin les rendes de la seva pròpia vida, personalment i laboralment parlant. Un dels projectes destacats que hem endegat és el de Dones Futur, del qual vam poder celebrar, el passat divendres 29 d’octubre, una trobada que va servir per reunir dones referents de diferents sectors, amb una àmplia i reconeguda trajectòria professional, amb les quals vam reflexionar al voltant de les necessitats i habilitats digitals. També vam establir punts de connexió entre els àmbits públic i privat amb l’objectiu de millorar l’ocupabilitat i l’ocupació de les dones de la ciutat i de l’àrea metropolitana de Barcelona. De la primera trobada, al mes de juliol passat, van sorgir 50 propostes, entre les quals destaca l’aposta per la formació professionalitzadora i FPGS/FPGM per a la millora de l’ocupabilitat en professions d’alta demanda, la formació per al desenvolupament d’habilitats soft i digitals i les pràctiques i inserció laboral en posicions d’alta demanda, entre altres iniciatives.

Una altra de les línies que treballem a Santa Coloma són els tallers als instituts de la ciutat per trencar la segregació horitzontal que veiem en posicions de lideratge relacionades amb professions STEM, encara molt masculinitzades. Volem que les adolescents s’introdueixin en les vocacions de futur relacionades amb la ciència i la tecnologia i les vegin com a clares opcions professionals amb una gran projecció i possibilitats de creixement dins de les mateixes organitzacions.

També destaca la importància de fomentar, des de les institucions públiques, espais per compatir projectes de lideratge femení i feminista entre ciutats i pobles com una oportunitat per traslladar i materialitzar experiències exitoses des d’altres territoris o més enllà de les nostres fronteres. Un exemple és el projecte Equalmed, que ciutats de Catalunya com Santa Coloma de Gramenet i Sant Boi estem iniciant amb ciutats del Marroc. Es tracta de crear un fòrum de dones polítiques unides per a la transformació del món global des del món local. En definitiva, significa posar a l’abast de les dones totes les eines i recursos disponibles, des de les administracions públiques i privades, per impulsar el creixement d’aquest talent femení que ha de catalitzar els canvis que necessitem per avançar cap a un model més sostenible de societat i per aconseguir la igualtat real i efectiva entre els homes i les dones.

I les mateixes dones tenim un paper imprescindible i protagonista en aquest procés de transformació de la societat. Cadascuna de nosaltres, des de les nostres parcel·les personals i professionals, perquè el futur és millor amb dones a totes les taules en les quals es prenen decisions. I com va dir una vegada Shirley Chisholm, la primera congressista negra dels Estats Units, “si no li donen un seient per asseure’s a la taula, portis una cadira plegable!”.

Núria Parlon Gil, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

WhatsAppEmailXFacebookTelegram