Núria Parlon

Les dones hem trencat el silenci. Moviments com el #MeToo i la quarta onada feminista han servit per posar el focus i desemmascarar, sense por, els agressors sexuals perquè la població conegui i identifiqui el ventall de violències que existeixen i per exigir una protecció més gran de les víctimes i de les potencials víctimes: totes les dones. Aquesta unió i suport del feminisme ha estat cabdal i ho serà, sobretot tenint en compte que les xifres sobre violències sexuals s’estan incrementant de manera molt preocupant, fet que ens demostra que des de les administracions públiques, i com a societat, queda molt per fer per avançar en aquesta lluita contra totes les manifestacions de la violència masclista que existeixen.

Un dels focus d’actuació prioritaris té a veure amb centrar esforços en l’educació dels infants i dels adolescents en les relacions sexoafectives en igualtat. És fonamental ajudar-los a identificar els diferents comportaments que són violències (també el ciberassetjament) i com combatre-les. Parlem d’un aspecte que és i ha de ser clau: la coeducació, com a dret i com a finalitat. Es tracta d’educar els infants i els joves trencant estereotips de gènere, en una sexualitat escollida des de posicions de llibertat, i alhora, des de les ciutats, centrar esforços en la prevenció de les agressions sexuals des de tots els fronts i àmbits possibles –tant a l’espai públic com a l’esfera privada. Hi ha experiències municipals i metropolitanes que estan demostrant ser molt efectives en l’àmbit preventiu de les violències, tant pel que fa als tallers als instituts i a les escoles com a les iniciatives comunitàries. En aquest segon àmbit, programes com Santa Coloma Xarxa Violeta estan suposant un important pas endavant en l’abordatge i l’erradicació de les violències a l’espai públic, prestant especial atenció a les violències que tenen un impacte més gran actualment, com és el cas de les violències sexuals i les LGTBIfòbiques.

La realitat és francament preocupant, així com la seva naturalització. En el marc del recent 25 de novembre, Dia internacional per a l’eliminació de la violència vers les dones, l’Hospital Clínic de Barcelona va fer públic que s’ha incrementat un 51% l’atenció a les víctimes d’agressions sexuals respecte al mateix període de l’any passat (de gener a octubre). Tot i que una gran part de les agressions es produeixen en domicilis (44,6%), el 17% s’han patit als mateixos locals d’oci nocturn i un 13% al carrer. Segons la Comissió de Violència Intrafamiliar i de Gènere del Clínic, mai s’havien atès tants casos de violència sexual a urgències com aquest 2022.

Per poder fer front a aquestes dades, des dels ajuntaments i les administracions públiques hem de facilitar entorns de confiança i ciutats segures, perquè sabem que les agressions sexuals també es poden produir, desgraciadament, en espais públics, en locals o en festes populars, i no només a les cases o als llocs de treball. En aquest sentit, a Santa Coloma de Gramenet estem sumant sensibilitats i treball ferm –Ajuntament, entitats, establiments i partits polítics– per anar plegats en l’erradicació de les violències sexuals amb el programa Santa Coloma Xarxa Violeta. De fet, ja comptem amb 340 entitats, associacions veïnals, locals i establiments d’oci i de restauració que s’han sumat a la iniciativa per fomentar els espais segurs, els quals estan connectats amb professionals (policies, sanitaris, serens…) els 365 dies de l’any per actuar sota un protocol comú en cas que una persona pateixi una agressió o estigui en risc de patir-la. També despleguem els denominats Punts liles, fixes i itinerants, d’informació i d’atenció a les víctimes de qualsevol manifestació sexista o LGTBIfòbica. Només aquest 2022 hem desplegat 84 Punts liles a la ciutat, en el marc de festes de barri, de la revetlla de Sant Joan, de grans esdeveniments com la Festa Major d’estiu i de festivals de música, així com a les estacions de metro de Santa Coloma, i ja hem aconseguit formar 429 persones per desenvolupar aquesta important tasca preventiva. Una de les novetats és la incorporació d’agents violetes a les set estacions de metro de la ciutat, en una experiència pionera al transport públic, en col·laboració amb TMB. Amb totes aquestes accions conjuntes a l’espai públic en grans esdeveniments i entorns festius hem pogut arribar a 15.000 persones, que han pogut visualitzar aquesta crucial tasca comunitària i preventiva.

La coeducació i les iniciatives comunitàries per garantir espais segurs són clau en la prevenció i l’abordatge de les agressions sexuals

Per poder revertir les xifres sobre violències sexuals i l’assetjament a les xarxes com a noves formes de violència entre els joves, és evident que la coeducació ha de ser una línia d’actuació preventiva prioritària. A Santa Coloma de Gramenet, a partir del Programa d’Activitats Educatives Complementàries al Currículum escolar (PAECC), estem fent grans passes al respecte. Es tracta d’un ampli ventall de tallers monogràfics que impartim als centres escolars, tant als públics com als privats i concertats, a l’etapa de primària, secundària i postobligatòria, per trencar amb masculinitats tòxiques vinculades a la violència, per conscienciar sobre les relacions sexoafectives saludables i en llibertat, per trencar estereotips sexistes sobre l’amor romàntic i els seus efectes i per prevenir les violències masclistes i l’assetjament sexual a les xarxes socials, entre altres tallers.

De fet, només el curs 2021-2022 vam impartir 515 tallers monogràfics a les escoles i als instituts, triplicant la demanda de les escoles respecte del curs anterior i arribant a més de 5.000 infants i adolescents. Per tant, hem incrementat els esforços humans i econòmics per arribar al màxim de públic escolar i perquè confiem plenament en el fet que aquesta tasca està donant fruits. Estem contribuint a fer que els nostres joves sàpiguen detectar totes les violències sexuals que existeixen i fer-hi front. Que només sí és sí! Cal destacar que, des de fa tres anys, hem ampliat els tallers preventius a la temàtica de l’assetjament a les xarxes en les seves diferents variants, ja que són clarament formes de violència contra els i les adolescents que van in crescendo i que tenen un fort impacte emocional i en la salut mental dels adolescents –l’augment de pràctiques com les denominades sextorsion, grooming, ciberviolència de gènere o el sexting, entre altres, ens preocupa molt i ens ocupa.

Aquesta tasca preventiva a les escoles i als instituts, en el cas de la nostra ciutat està estretament vinculada a l’atenció dels casos de violències sexuals, a través del programa CIRD JOVE que desenvolupem a La Ciba, des d’on fem acompanyament i suport a totes les joves i adolescents que estiguin en risc o hagin patit violències sexuals, per ajudar-les en el seu procés de recuperació. Es tracta d’un programa específic, amb professionals especialitzades en l’abordatge d’agressions sexuals, no només de les que es produeixen en les relacions sexoafectives, sinó de les que es puguin produir a l’espai públic, les agressions sexuals múltiples o les que s’expressen a través de les xarxes socials.

Des de la inauguració de l’equipament públic de La Ciba, el 2020, com a centre integral d’atenció de les dones i per a l’impuls de la seva autonomia, hem analitzat també l’estreta relació de la pornografia amb l’eclosió de les violències sexuals entre els adolescents i els joves, clarament vinculades, i amb estudis que constaten que no són valoracions subjectives, sinó que el visionament constant d’un imaginari sexual violent durant la infància i l’adolescència condiciona les relacions que es mantenen d’adults. Com a ciutat posicionada a favor de l’abolicionisme, també estem desenvolupant un model d’atenció a dones en situació de prostitució que és pioner i referent al país.

En global, es tracta de continuar innovant en les polítiques públiques d’igualtat i d’avançar en un model feminista d’atenció a les dones i d’abordatge de les violències masclistes que superi els models assistencials. Està clar que hem de continuar unint esforços administracions públiques locals, autonòmiques i estatals, juntament amb la societat civil, entitats i corporacions, per avançar cap a un model holístic que reconegui la complexitat del fenomen, les diferents dimensions implicades i els tempos presents en els processos de recuperació de les dones, i fer que siguin elles les veritables protagonistes del seu itinerari de recuperació. A Santa Coloma, aquest model ja és una realitat.

Núria Parlon Gil, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet

WhatsAppEmailXFacebookTelegram