Luz Guilarte

Estem vivint uns moments greus d’incertesa als diferents municipis que formen l’àrea metropolitana de Barcelona, que es tradueixen en una important crisi social, econòmica i de valors. A tot això cal sumar-hi una evident crisi de confiança en la política, que afecta l’arrel del nostre sistema democràtic, amb uns governants que amb el pas del temps s’han convertit en una elit allunyada de la ciutadania, que atén els seus propis interessos per damunt de la defensa de l’interès general de tots els ciutadans. La situació política d’aquests municipis, sumada al desprestigi general de la política, amb múltiples casos de corrupció i la seva impunitat, ens condueix a una percepció de la política sense esperances, sense il·lusió i sense propostes creïbles.

Analitzant la situació política de molts municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, i agafant com a punt de referència la instauració de la democràcia municipal amb la celebració de les primeres eleccions municipals democràtiques l’any 1979, podem observar que molts d’ells, després de més de quaranta anys, no han tingut una veritable alternança en la formació dels seus governs municipals. Aquest és un fet important. Tot i valorar que són el resultat d’unes eleccions i, per tant, tenen tota la legitimitat, és també evident que la falta d’alternança perjudica el propi sistema democràtic. La reiteració de governs municipals amb el mateix color polític fa que aquests pateixin un desgast evident dels seus projectes i models de ciutat. Les necessitats existents a finals dels anys setanta i durant la dècada dels vuitanta no són les mateixes que les que tenen actualment els ciutadans i, per tant, aquests projectes tenen greus problemes d’actualització. Un altre dels problemes de la manca d’alternança política als ajuntaments és l’allunyament progressiu i la distància cada cop més gran entre els governants i la pròpia ciutadania, fet que provoca una actitud passiva entre els ciutadans i que unes eleccions com les municipals, que són l’administració més propera que tenim, cada cop passin més desapercebudes entre els mateixos votants, amb un augment progressiu del col·lectiu dels abstencionistes.

Per això cal iniciar un nou cicle polític a nivell municipal, especialment als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona. Un nou cicle basat en la transversalitat i en el municipalisme. Un nou cicle que porti també nous lideratges polítics i que doni l’oportunitat als ciutadans de poder veure altres projectes i altres models de ciutat diferents d’aquells que ja fa massa anys que governen aquestes ciutats.

Cal iniciar un nou cicle polític a nivell municipal, especialment als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona

És indispensable la necessitat d’una regeneració democràtica basada en una política de proximitat i de cerca d’acords i consensos entre tots els actors polítics, socials, econòmics i culturals dels nostres municipis. Una política basada en la confiança i la voluntat de voler avançar tots junts, i no uns contra els altres.

Hem de tenir en compte la voluntat de la ciutadania de ser part activa en les decisions que prengui qualsevol govern municipal a través de nous mecanismes de participació ciutadana efectiva i real. Els municipis només poden avançar amb la suma de tots i totes, i només d’aquesta manera podrem assolir uns ajuntaments i uns governs municipals que gestionin de manera eficaç, eficient i dinàmica. I que siguin un veritable motor de transformació de la nostra realitat social i econòmica, així com que la ciutadania torni a confiar en la política i en els seus ajuntaments si veritablement pot formar-ne part i incidir-hi, amb una gestió totalment transparent i l’obligació de rendir comptes.

Cal facilitar el sorgiment d’una ciutadania responsable, preparada i conscient, que fomenti el diàleg cara a cara, i passejar pels carrers, barris i districtes de la ciutat. La política la fem les persones i per a les persones. El futur dels municipis depèn bàsicament de la seva ciutadania i de la seva capacitat col·lectiva d’avançar.

Tenim la certesa que només podrem iniciar un nou cicle polític als municipis de l’àrea metropolitana de Barcelona, tant a nivell econòmic, social com polític, a través d’una millor manera d’exercir la política, que surti de l’immobilisme actual i que aturi la decadència i l’estancament dels models i de les polítiques que pateixen molts ajuntaments, resultat de la manca d’una alternança real en molts d’ells. Un nou cicle que necessita fer un pas endavant en una nova política que han de liderar noves formacions i noves generacions.

Ciutadans volem ser l’exponent d’aquesta nova generació que representa aquesta nova manera de fer, d’entendre i d’exercir la política, i que creiem que pot portar a terme els canvis necessaris en la política municipal de l’àrea metropolitana de Barcelona. Amb més diàleg, més proximitat, més responsabilitat i una millor gestió. Un nou cicle i noves polítiques.

Luz Guilarte, presidenta del grup municipal de Ciutadans a l’Ajuntament de Barcelona i membre de l’executiva nacional del partit

WhatsAppEmailXFacebookTelegram