Lucía Delgado

La Berta, la Claudia i la Marta, estudiants de Publicitat, es van apropar un dia a la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH) de Barcelona per fer un treball de classe de creativitat. Van proposar fer alguna cosa per visibilitzar els desnonaments i la feina que es fa des del col·lectiu. Després de parlar amb persones de la PAH a l’habitual assemblea dels dilluns, van posar-se a treballar en una proposta de recorregut a peu per Barcelona per visibilitzar els desnonaments i conscienciar la societat sobre aquesta problemàtica que afecta tantes persones. Després de mesos de treball col·lectiu, aquest recorregut, Free Tour Invisibles · La Barcelona que no veus, es va dur a terme dissabte 5 de març dins del cicle d’activitats que estem preparant per celebrar els 13 anys de la PAH.

Va ser una activitat molt emocionant i, fins i tot, ja van sortir veus dient que es vol repetir per a qui se’n va quedar amb les ganes. El dia, contra tot pronòstic, va acompanyar-nos amb un sol esplèndid. A les 10.45 h es van congregar una quarantena de persones al carrer Llançà, 31 de Barcelona per fer un petit recorregut pel barri de Sants, en el qual a cada parada una persona que participa a la PAH va poder explicar, no tan sols la seva experiència, sinó diferents temes que fan de la PAH de Barcelona el que és.

En primer lloc, la Delia ens va explicar què és la PAH i què fem. Això ho feia davant d’un bloc propietat de la Sareb d’on diferents famílies que han participat a la PAH van ser desnonades. Es va iniciar aquest Free Tour amb una curiosa anècdota: una veïna es queixava que estiguéssim tantes persones concentrades davant de la seva porta. Però és que d’això es tracta el Free Tour: de poder arribar a persones no conscienciades sobre els desnonaments que passen cada dia a les ciutats i fer-los entendre que al costat de casa seva o la seva mateixa veïna ha sigut desnonada. I que fins i tot podrien haver sigut elles mateixes per circumstàncies econòmiques de la vida. Al mateix carrer Llançà, el Mariano va poder explicar què és la Sareb i com actua, davant d’aquest bloc que, recordem, és de la seva propietat. Al carrer Creu Coberta, la Sandra va reviure el seu desnonament, que es va poder aturar in extremis, tot i que va acabar havent de marxar del pis per un reallotjament. Quatre reallotjaments en apartaments d’Hàbitat3 i encara espera un pis de la mesa d’emergència. L’Edu va complementar la història de la Sandra amb dades de la situació, posant en valor els informes que fem periòdicament i que detallen els efectes en la salut de la pèrdua de l’habitatge.

La comissió Stop Desnonaments, amb la Núria i la Mónica, va explicar el seu funcionament davant del carrer de la Bordeta, 40, i va rebre un fort aplaudiment per la feina feta i la seva dedicació. Al carrer Almeria vam fer memòria de qui hi va ser desnonada i, finalment, la Mariluz recordava aquella xiqueta de la qual mai més hem sabut res. El Ricardo i la Dunia van poder posar en valor la importància de fer propostes jurídiques i canvis legislatius, com és la nova gran victòria de la PAH catalana, la Llei 1/2022, del 3 de març, de modificació de la Llei 18/2007, la Llei 24/2015 i la Llei 4/2016 per afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge, que justament evitarà milers de desnonaments.

Persones anònimes amb una idea i ganes de col·laborar amb la PAH s’hi involucren per portar-la a terme i es generen formes de treball col·lectiu potents

Deixeu-me que m’aturi a explicar dues cosetes d’aquesta llei que hem recuperat. I és que dimecres 23 de febrer vam aconseguir aprovar, per fi, la llei catalana antidesnonaments. Una llei molt esperada per totes les famílies en risc de perdre la seva casa, així com per molts ajuntaments.

Amb aquesta llei recuperem per a les persones en exclusió residencial les renovacions obligatòries dels lloguers socials dels grans tenidors quan aquests arriben a la seva fi. Milers de persones amb lloguers socials signats el 2015 evitaran el seu desnonament amb aquesta mesura imprescindible per no tenir una nova onada de desnonaments. En segon lloc, aconseguim lloguers socials obligatoris per a llars vulnerables quan finalitza el contracte de lloguer, per evitar els desnonaments invisibles de famílies en exclusió residencial i que s’han quedat a l’habitatge després de l’extinció del seu contracte de lloguer amb un gran tenidor. I, finalment, recuperem els lloguers socials obligatoris per a llars vulnerables sense títol habilitant, imprescindibles per a les famílies que per falta d’alternatives han hagut d’ocupar pisos de bancs o voltors i que hi estiguin vivint des d’abans de l’1 de juny del 2021, o perquè després d’una execució hipotecària o d’una demanda de desnonament d’hipoteca s’han quedat sense títol al mateix pis, causa de milers de desnonaments anuals.

Aquestes mesures, entre altres millores (en el pròxim article ja hi entraré més en profunditat), faran que els 1.755 desnonaments de Barcelona del 2021 i els 9.398 de Catalunya no es tornin a produir, ja que ara tenim una eina funcionant per aturar-los i donar una resposta a les famílies: la nova Llei Antidesnonaments.

El Free Tour va acabar al local de la PAH de Barcelona, al carrer Leiva, 44, on la Lili va presentar l’exposició fotogràfica del llibre Inseguretat residencial i salut, veus i mirades, d’un projecte conjunt amb l’Agència de Salut Pública de Barcelona, en què ella mateixa va participar i on es va voler visibilitzar com les finances globals impacten en les persones. La mateixa Lili va explicar com el Banc Santander li volia fer la vida impossible i com, finalment, gràcies a la PAH va aconseguir el que volia: una quitança del deute.

L’activitat del Free Tour Invisibles · La Barcelona que no veus és un exemple de com persones anònimes amb una idea i ganes de col·laborar amb la PAH s’hi involucren per portar-la a terme i es generen formes de treball col·lectiu potents i engrescadores. Fem una crida a persones amb ganes de fer activitats que vinguin a explicar-nos-les: segur que hi tenen cabuda. Gràcies Berta, Claudia i Marta!

Lucía Delgado, portaveu de la PAH

WhatsAppEmailXFacebookTelegram