Jordi Martí Galbis

El passat 6 de febrer, l’equip de Junts per Barcelona, en el context de la nova etapa encetada sota el canvi de denominació del grup i la renovació de la imatge gràfica, i també de l’inici del tràmit per a la modificació de l’Ordenança de Convivència, vam reunir cent vuitanta persones, moltes d’elles representants de la societat civil barcelonina, per expressar tant la preocupació compartida com les nostres receptes al voltant de la inseguretat i l’incivisme que patim a Barcelona.

És de domini públic que la inseguretat i l’incivisme són la primera preocupació dels barcelonins. En concret, per al 29% és el principal mal de cap. Però el pitjor no és només la magnitud de la tragèdia. El que fa de la dada una realitat preocupant és que aquest problema es manté al capdavant del rànquing de preocupacions, ben reals i no només des de l’òptica de les percepcions, de manera ininterrompuda des de l’any 2016, moment en el qual s’inicia l’etapa dels governs d’Ada Colau i Jaume Collboni. Estem, doncs, davant d’una amenaça que s’ha cronificat i que atempta greument contra els nostres drets més elementals.

L’Ordenança de Convivència, en vigor des del 2005, és una eina que amb els anys ha esdevingut obsoleta. No només pels canvis socials i d’hàbits que han operat a la nostra ciutat, sinó també, i especialment, a causa de la manca d’aplicació per part dels governs d’Ada Colau i Jaume Collboni, circumstància que ha convertit Barcelona en una de les ciutats europees on la disbauxa i el campi qui pugui s’ha instal·lat amb gairebé total impunitat.

Els problemes d’inseguretat i d’incivisme no només formen part del dia a dia dels nostres carrers i places. També al metro, principal mitjà de transport metropolità, es produeixen preocupants episodis de vandalisme i delinqüència que afecten la integritat dels usuaris, dels vigilants de seguretat i també el patrimoni ferroviari, com ara les estacions, els vagons i altres elements.

Els que amb la seva acció i omissió ens han portat on som difícilment seran els que aportin solucions

En l’acte que vam celebrar el passat 6 de febrer a l’auditori de la Universitat Pompeu Fabra del carrer Balmes vam atribuir als principals responsables polítics, Jaume Collboni i Ada Colau, l’estat de coses que denunciem, tant per la seva deixadesa com pel seu relativisme ideològic. La seva innata tendència a relacionar l’ordre amb posicions de dreta conservadora ha demostrat ser un greu error i una hipoteca que exigirà grans esforços per revertir la situació.

Aquesta anàlisi, compartida per una gran part de la ciutadania de Barcelona, està portant a la creació de diferents grups i plataformes d’afectats i a la mobilització per defensar els seus drets. Ho hem vist recentment amb els veïns del Raval, que han descrit el Pla Endreça de l’alcalde Collboni com un gran fracàs, o els veïns de la Verneda, que farts de la degradació del seu barri exigeixen solucions dràstiques per lluitar contra la delinqüència, les okupacions, la venda de drogues, l’incivisme i la brutícia que colonitzen els seus carrers.

Els que amb la seva acció i omissió ens han portat on som difícilment seran els que aportin solucions. Amb nova Ordenança de Convivència o sense. Perquè quines solucions pot aportar l’ordenança actualitzada si els que l’han d’aplicar han estat incapaços de posar ordre a la ciutat? Per intentar solucionar els problemes de la ciutat cal lideratge, determinació i rigor. I un Jaume Collboni que depèn dels vots dels comuns mai podrà aplicar les mesures que calen per fer de Barcelona una ciutat segura, cívica i neta.

Avancem cap a l’equador del mandat municipal i els problemes que patíem anys enrere, amb Ada Colau al comandament de la nau consistorial, continuen sent els mateixos, i en alguns casos fins i tot agreujats, com amb els problemes d’accés a un habitatge a preu assequible. El canvi no va fer el seu camí el maig del 2023 gràcies a un pacte contra natura del PSC amb el PP, però des de Junts per Barcelona continuarem treballant, de la mà de la ciutadania, per fer-lo possible el maig del 2027.

Jordi Martí Galbis, president del Grup Municipal de Junts per Barcelona

WhatsAppEmailXFacebookTelegram