Joan Ramon Casals

El PSOE i Podemos estan impulsant una llei a Madrid que contempla suprimir la figura dels jutges i jutgesses de pau, fet que és una molt mala notícia i un greu error. Els jutges i jutgesses de pau tenen diversos elements que molesten els poders tardofranquistes espanyols, com ja sabem molt vinculats al poder judicial. Ara, el PSOE i Podemos els fan la feina d’eliminar-los.

Actualment, els jutjats de pau són presents a tots els municipis on no hi ha jutjat de primera instància. Per tant, a 898 dels 947 municipis. Són l’element de justícia més estès a Catalunya. També són un model de justícia molt propi del nostre país, essencial per la seva proximitat i al servei de la gent, ja que els jutges de pau són persones que coneixen el municipi i tenen una actuació basada, sobretot, en la mediació.

L’eliminació dels jutges de pau suposa un atac més a les competències de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. Suprimir aquesta figura allunyarà la justícia de la ciutadania, l’encarirà i augmentarà la litigiositat als jutjats, fent que qualsevol alternativa sigui més ineficient i menys eficaç. Ens trobem, doncs, amb un nou intent d’uniformització del govern espanyol. Un atac directe a les competències de Catalunya. Un atac que allunya el ciutadà de la justícia, que allunya la justícia de la democràcia i que ignora l’opinió dels municipis.

I també tenen un element d’identitat i de forma de ser. Als municipis del nostre país, el jutge o jutgessa de pau és un element sinònim de diàleg, de parlar, de mediar i de resoldre els conflictes mútuament per mantenir la convivència. El nom justament ve de persona o home/dona de pau. Eliminar aquesta figura és un pas i un senyal molt clar que es vol i es busca la imposició de la llei. El pes del poder per sobre del d’empoderar la gent per resoldre i participar en els seus propis assumptes. El missatge que llença el PSOE, Podemos i el PP és clar: no volen que la gent pugui empoderar-se. Ja hi ha el poder de l’Estat espanyol, amb els seus millors emissaris –els jutges–, per decidir què ens cal a tothom. Bé, diguem-ho tot: tenen clar que per decidir el que cal a la gent ja hi ha el poder centralitzat i homogeneïtzador de l’Estat.

Suprimir aquesta figura allunyarà la justícia de la ciutadania, l’encarirà i augmentarà la litigiositat als jutjats

Els jutjats de pau són l’estructura judicial que és a tota Catalunya i són competents en els àmbits civil, penal, de Registre Civil i, especialment, tenen un paper molt important en resoldre conflictes entre veïns i veïnes amb mecanismes com la mediació. Són un element important en la millora de la convivència de les seves poblacions. I no estan controlats ni nomenats pel poder judicial espanyol i, per tant, són clarament percebuts com un perill. A més, són escollits per un sistema força democràtic, fet que encara espanta més el poder judicial espanyol, el poder que manté més vincles clars amb les estructures franquistes. Són un element democràtic dins d’una cultura molt poc democràtica. Els molesta. I ara tenim el PSOE i Podemos fent la feina d’eliminar-lo.

Els jutges de pau són una institució judicial escollida pels plens municipals, fet que els converteix en la figura més democràtica dins del sistema judicial espanyol, i segurament aquesta és una de les raons per la qual la volen eliminar. Justament es va en la direcció contrària, perquè el que s’hauria d’escollir democràticament són tots els jutges i fiscals, especialment els que estan més amunt dins de la jerarquia judicial.

Com ja hem dit, el sistema judicial espanyol és l’estructura menys canviada des de la dictadura, i els seus ressorts, molt cooperativistes i conservadors, fan que encara estigui molt lligat a aquest passat no democràtic. A més, és un poder que no el controla ningú, i justament a Catalunya estem acostumats que el poder judicial violi els drets de molts catalans i catalanes només per ser independentistes. Una prova recent n’és el Catalangate, el cas de les escoltes il·legals, on a part de saber que un jutge ha autoritzat il·legalment 18 escoltes a polítics, advocats i societat civil, s’han deixat d’investigar les més de 45 restants i no s’ha obert cap investigació d’aquesta violació de drets. Aquest autoencobriment i falta d’acció és una mostra més de la manca d’imparcialitat del poder judicial espanyol.

Per això, sempre he defensat que els jutges i fiscals siguin escollits democràticament, entre advocats o persones amb coneixements jurídics, com passa a altres països. I que també tinguin un mandat que hagin de renovar. Justament per poder garantir un control democràtic sobre un dels poders fonamentals, que a Espanya s’ha demostrat que fa política i fa sentències injustes com la de l’1 d’octubre, posant persones innocents a la presó. I no passa res.

L’eliminació dels jutjats de pau no només és una molt mala notícia pels veïns i veïnes dels municipis que els perdran. Ho és també perquè es perd l’únic element electiu del sistema judicial. Estem clarament davant d’un pas enrere per fer una societat més justa, i és una victòria del poder tardofranquista dins de l’Estat espanyol, impulsat pel PSOE i Podemos.

Joan Ramon Casals, coordinador de Junts per Catalunya a les comarques de Barcelona

WhatsAppEmailXFacebookTelegram