Oriol López

Les dificultats per accedir als serveis energètics bàsics, imprescindibles per poder viure amb dignitat, és un dels principals problemes que afronten moltes llars catalanes els darrers anys. Aquest no és un problema nou, per molt que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, hagi volgut situar en el conflicte bèl·lic entre Rússia i Ucraïna l’origen d’aquesta situació d’emergència energètica. Si bé és cert que la guerra no ajudarà en absolut a pal·liar la situació, també és evident que el problema ve de lluny i que abans de l’esclat de la guerra a l’est d’Europa el preu de la llum ja s’enfilava a màxims històrics de forma continuada i progressiva des de feia molts mesos.

De fet, si hem de buscar l’origen del problema, ens hem de remuntar a l’any 1996, quan el ministre d’Indústria i Energia d’aleshores, Josep Piqué, es va encarregar de comandar la liberalització del mercat energètic, esperonat pels apologetes del liberalisme econòmic, que pronosticaven, gràcies a aquest nou model, una baixada de preus fonamentada en la competitivitat entre les empreses del sector. Però el temps ha acabat demostrant com eren d’errònies aquestes prediccions, ja que des d’aleshores el preu de la llum no ha fet més que augmentar, mentre expresidents i exministres de PP i PSOE s’omplien i es continuen omplint les butxaques des dels consells d’administració de les principals companyies elèctriques.

L’administració pública ha de prioritzar aquests drets per sobre de les demandes de les empreses

Però des d’Esquerra Republicana no en tenim prou amb assenyalar els responsables d’haver generat i agreujat aquest problema social. Som aquí per fer costat a la ciutadania i per millorar la seva qualitat de vida, posant especial atenció en aquelles persones i famílies que més pateixen. És per això que des del municipalisme republicà hem impulsat diverses iniciatives destinades a garantir els drets energètics del conjunt de la ciutadania. És, per exemple, el cas de Sabadell, on en el mandat anterior, el Govern de Transformació encapçalat per Esquerra Republicana va impulsar un procés administratiu per sancionar les companyies elèctriques que tallaven la llum a usuaris en situació de vulnerabilitat. Podríem parlar també de Caldes de Montbui, on l’alcalde Isidre Pineda i el seu equip han presentat recentment la Comunitat Energètica Local, que fomenta l’energia fotovoltaica empoderant les persones a través d’aquest nou model de generació i consum, on l’energia es produeix localment i, per tant, es guanya independència respecte de les grans plantes de generació. I també podem mencionar Manresa, on l’Ajuntament, amb l’alcalde Marc Aloy al capdavant, ha creat un protocol per garantir els subministraments a la ciutadania vulnerable.

Des dels municipis republicans som sempre al costat de la gent i ho demostrem amb fets. Acompanyarem el Govern de la Generalitat en el seu compromís cap a la transició ecològica i treballarem sempre per garantir els drets fonamentals de les persones. Perquè l’administració pública ha de prioritzar aquests drets per sobre de les demandes de les empreses.

Oriol López, secretari de Coordinació Municipal i Ciutats Grans d’Esquerra Republicana

WhatsAppEmailXFacebookTelegram