Joan Ramon Casals

Al darrer article que vaig fer al diari Línia ja vaig avançar que ERC acabaria donant suport als pressupostos de l’Estat, que seria ‘a canvi de res’ i que ens vendrien molt fum per a no res. Però s’han superat. De fet, és pitjor del que ens podíem pensar. No només el que va pactar ERC sobre el català a llei audiovisual no s’ha complert, sinó que els van tornar a enganyar i ara ens volen tornar a enganyar a tots. Els recursos que hi haurà per a produccions en català són una misèria (15 M€), i més si els comparem amb qualsevol partida dels pressupostos de l’Estat (en podríem dir moltes, però, per exemple, els 1.185 M€ per modernitzar helicòpters de l’exèrcit…).

La presa de pèl pel que fa al català és immensa. Però també cal recordar que el nostre ‘no’ als pressupostos de l’Estat per al 2022 s’explica, alhora, perquè segueixen sense resoldre el finançament de la Generalitat, no preveuen el nivell d’inversió necessari per a Catalunya, no protegeixen prou les famílies vulnerables ni els pensionistes, no donen suport als autònoms i ni tant sols són uns pressupostos preparats per fer front a la constant crisi de la pandèmia de la covid. Tampoc ajuden els sectors més afectats per la pandèmia. Són uns pressupostos irresponsables que obliden que la pandèmia no s’acaba el 31 de desembre, i que seguirà afectant el dia a dia de la gent i de les empreses.

Però respecte al català, les coses encara van a pitjor. ERC està donant estabilitat a l’Estat mentre els seus poders, emparats pel govern espanyol, van imposant quotes de castellà a la nostra escola, amb la clara intenció de destruir el nostre sistema d’immersió lingüística, aconseguint per primer cop que es posi en dubte. No oblidem que aquest és el primer objectiu del nacionalisme espanyol, i qui ho està aconseguint és un “gobierno progre”.

ERC està donant estabilitat a l’Estat mentre els seus poders van imposant quotes de castellà a la nostra escola

Aquest nacionalisme espanyol que està imposant, “con gran esmero y sin que se note el empeño”, el PSOE el justifiquen amb allò que ve el llop i que amb el PP encara seria pitjor. I amb aquesta mentida van imposant pas a pas el seu nacionalisme, tant o més ranci.

El PSOE, però, té una gran por: la senyora Ayuso. Per això no està prenent cap decisió coherent ni valenta per fer front a la crisi de la pandèmia, perquè no es volen enfrontar a la presidenta de la Comunitat de Madrid. Per tant, ni mesures efectives ni ajudes, i, a més, Sánchez té la barra i la poca vergonya de dir que es negarà a fer efectiva l’esmena que va introduir Junts per Catalunya al Congrés que dotava la Generalitat amb 1.600 M€ de fons covid per fer front a les despeses de la pandèmia. Estem davant un gobierno covard, irresponsable i electoralista.

I mentre avança el nacionalisme espanyol del PSOE a Catalunya, amb el suport a Madrid per part d’ERC, les famílies estan patint l’increment de l’IPC i l’augment del preu de la llum. A les portes de Nadal, moltes persones, especialment gent gran o en situació de vulnerabilitat, no podran escalfar casa seva perquè no poden pagar el rebut de la llum. I un cop més l’Estat no fa res per a elles, ni pren mesures ni els dona ajudes. Tot molt “progressista”.

Els vots d’ERC als pressupostos no han estat ‘a canvi de res’; han servit per donar mans lliures al “gobierno progre”, que clarament perjudica els catalans i Catalunya.

Joan Ramon Casals, coordinador de Junts per Catalunya a les comarques de Barcelona, exalcalde de Molins de Rei i exdiputat al Parlament per Junts pel Sí