Termòstat

L’executiu ha aprovat ampliar la cobertura del bo social elèctric per protegir les famílies més vulnerables. Foto: Pexels

La factura de la llum continua pels núvols i molts ciutadans ja tremolen esperant el dia que el fred els obligui a encendre la calefacció. Justament el govern espanyol ha aprovat aquest dimarts un decret llei que pretén ajudar les llars amb menys recursos. Els prop d’1,2 milions de consumidors que estan coberts pel bo social elèctric, segons el govern de Pedro Sánchez, tindran més descomptes en la factura i un xec de 90 euros per assumir el cost de la calefacció durant l’hivern.

L’executiu ha aprovat ampliar la cobertura del bo social elèctric per protegir les famílies més vulnerables a l’encariment de l’energia. A partir d’ara, el descompte en la factura de la llum de les famílies vulnerables serà del 60% -fins ara del 25%-, mentre que en el cas de les famílies vulnerables severes la bonificació passarà del 40% actual al 70%.

Xec calefacció

En paral·lel, el govern espanyol atorgarà un xec d’ajuda de 90 euros a les famílies vulnerables perquè puguin fer front a les despeses de calefacció de cara als mesos d’hivern. El govern espanyol espera que aquest xec, que pagarà cada comunitat autònoma a les famílies vulnerables amb diners transferits pel Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, pugui estar disponible el mes de desembre.

Com accedir a l’ajuda?

Aquests descomptes i el xec de 90 euros aniran destinats a les famílies vulnerables cobertes pel bo social elèctric. Les que ja en formen part, rebran el xec automàticament. Però què és el bo social, qui s’hi pot acollir i com se sol·licita? T’ho expliquem en detall.

El bo social és un descompte en la factura elèctrica per a les persones vulnerables que no poden assumir-ne el cost. Per acollir-s’hi, cal complir uns requisits concrets pels quals se’t consideraria consumidor d’unes d’aquestes quatre categories. Vegem-los.

  1. Consumidor vulnerable. Primer de tot, cal tenir contractat el preu voluntari per al petit consumidor (PVPC) a una comercialitzadora de referència i, per tant, una potència igual o inferior a 10 kW. I en segon lloc, cal que la teva renda o renda conjunta anual de la unitat familiar sigui menor a aquestes xifres, que es tingui el títol de família nombrosa o que el consumidor o tots els membres de la unitat familiar siguin pensionistes o incapacitats i no tinguin ingressos extres que superin els 500 euros anuals.
  2. Consumidor vulnerable sever. Primer de tot, cal tenir contractat el preu voluntari per al petit consumidor (PVPC) a una comercialitzadora de referència i, per tant, una potència igual o inferior a 10 kW. I en segon lloc, cal que la teva renda o renda conjunta anual de la unitat familiar sigui igual o menor al 50% d’aquestes xifres, que es tingui el títol de família nombrosa i una renda anual igual o menor a aquesta xifra, o que el consumidor o tots els membres de la unitat familiar siguin pensionistes o incapacitats, no tinguin ingressos extres que superin els 500 euros anuals i la seva renda anual sigui igual o menor a aquesta xifra.
  3. Consumidor en risc d’exclusió social. Cal complir els requisits anteriors de consumidor vulnerable sever i, a més, ser atès pels serveis socials de l’Administració Pública que financin el 50% de l’import de la factura. Si no es pogués fer front al cost temporalment, no se li podria tallar el subministrament al consumidor.
  4. Consumidor vulnerable a causa de la Covid-19. El consumidor ha d’acreditar, primer de tot, que el titular del punt de subministrament o alguns dels membres de la seva unitat familiar es troben, o bé a l’atur, o bé afectats per un ERTO, o bé, en cas de tractar-se d’un empresari, que s’hagi vist reduïda la seva jornada de treball per haver d’atendre, per exemple, un familiar malalt, fet que suposaria una pèrdua d’ingressos important. En segon lloc, els ingressos dels membres de la unitat familiar han de complir aquests paràmetres.

El consumidor o família que compleixi els requisits pot sol·licitar el bo social per telèfon, per correu electrònic, per correu ordinari o per fax, directament a la comercialitzadora de referència que tingui contractada que, per la seva banda, tindrà l’obligació de facilitar-li el descompte pertinent. El govern espanyol publica al web del bo social una taula amb les diferents companyies i la informació de contacte d’aquestes.

Xifres històriques

El preu mitjà de la llum marcava dilluns el cinquè registre més alt de la història, amb 227,45 euros el megawatt hora (MWh), segons les últimes dades publicades per l’Operador del Mercat Ibèric de l’Electricitat (OMIE). La franja més cara durant la jornada era entre les vuit i les nou del vespre, amb un import de 280 euros. En canvi, l’horari més barat era entre una i dues del migdia amb 193,73 euros.

L’electricitat era per tant un 8,5% més cara que diumenge, quan la llum va assolir els 209,63 euros. La pujada respecte de l’anterior dilluns, quan la llum es va situar en 175,64 euros, és de més del 23%. En comparació amb el mateix dia de fa un any, l’augment és del 464%, és a dir, s’ha multiplicat per més de quatre.

L’increment de la factura de la llum es deu a l’encariment dels drets d’emissió de diòxid de carboni (CO₂) i a l’augment del preu del gas, la matèria primera que utilitzen les centrals de cicle combinat per generar electricitat. Cal tenir en compte que l’escalada del preu només afecta els consumidors acollits a la tarifa PVPC, també coneguda com a tarifa regulada, ja que els que tenen contractada una tarida de mercat lliure paguen un import fix cada mes.