El túnel de la Rovira estarà tallat des d’avui durant quatre mesos. Foto: Línia
Avui és el primer dia laborable amb el túnel de la Rovira de Barcelona tancat a causa de les obres de renovació. Això obliga a tallar el pas cap al centre de la ciutat en sentit mar durant quatre mesos.
La mesura ha agafat per sorpresa tant a conductors com usuaris de les línies V21, 102 i 112 de bus, malgrat les sessions informatives i els més de 40.000 pamflets distribuïts explicant la situació i indicant la ubicació de les noves parades alternatives. I és que, si bé el tall va començar oficialment ahir, avui les alteracions han estat més notòries a causa de la gran afluència de cotxes i vianants que han volgut creuar el túnel com fan habitualment per anar a la feina, a la universitat o a l’institut.
Ciutadans despistats i línies eliminades
“Algú ha d’agafar l’V21?”. Aquesta era la pregunta que ha fet durant tot el matí un dels treballadors encarregat d’informar els ciutadans dels nous talls del túnel de la Rovira. En concret, ho feia a les dues parades del Carmel abans d’entrar al túnel, les quals s’han suprimit per les obres. Si bé és cert que a ambdues estacions hi havia cartells amb advertències i, a més, s’havia tapat amb cinta adhesiva la informació de la parada que mostrava el recorregut del V21, molts usuaris han assegurat que no s’havien assabentat dels canvis i que tampoc coneixien la nova ruta alternativa per arribar a la ronda Guinardó, a l’altra banda del Turó de la Rovira.
Durant tot el matí s’ha informat sobre les alteracions de les línies als usuaris de bus. Foto: Línia
De la línia 102, també s’ha anul·lat la parada d’origen i final, i s’ha traslladat a uns metres al passeig Maragall. Finalment, la línia 112 ha traslladat la seva primera parada fins al carrer Porto. A més, el bus d’aquesta línia tampoc s’atura al carrer Lisboa ni a l’avinguda de l’Estatut de Catalunya.
Pel que fa als usuaris de cotxes, a molts els han avisat des dels seus vehicles dels canvis en el seu trajecte. En aquest cas, una treballadora vestida amb armilla i un mapa plastificat a la mà ha anat informant els conductors al primer semàfor de la rambla del Carmel. Molts han hagut de desviar-se pel carrer Dante Alighieri o carrer de Llobregós.
Molts conductors s’han assabentat dels canvis al seu vehicle. Foto: Línia
Itineraris alternatius
Per tal d’evitar embussos i problemes en la mobilitat, l’Ajuntament de Barcelona ha establert diversos itineraris alternatius:
- Des de la sortida 3 de la ronda de Dalt en sentit Llobregat o la sortida 4 en direcció Besòs, l’itinerari recomanat comença a la plaça Kark Marx, continua pel passeig de Valldaura fins a arribar a la plaça de la República i des d’allà, pel passeig de Verdum, s’enllaça amb el carrer del Doctor Pi i Molist, l’avinguda del Quinze i el passeig de Maragall fins a arribar la ronda del Guinardó.
- Des de la sortida 6 de la ronda de Dalt, en tots dos sentits, el desviament es fa o bé per l’avinguda de la República Argentina o pel carrer Esteve Terrades i s’enllaça amb l’avinguda de Vallcarca.
- Des de l’avinguda de l’Estatut, enllaçar amb el carrer de Lisboa, el carrer de Tajo (en tots tres s’ha habilitat un segon carril de baixada per ampliar la capacitat de les vies) i el passeig de Maragall fins al carrer de Sant Antoni Maria Claret.
Tot ha estat regulat i supervisat per agents de la Guàrdia Urbana per garantir el funcionament de les noves rutes.
Queixes dels usuaris
Durant tot el matí, a les parades hi havia un ambient tranquil, malgrat la confusió i les queixes d’alguns usuaris. Per exemple, l’Ivan, veí del Carmel, deia que “ha faltat moltíssima informació” a l’hora d’avisar la ciutadania sobre el tall del túnel, i que “només van avisar els últims dies abans que comencessin les obres”.
En el seu cas, explica que el nou itinerari que ha de fer amb V21 li costarà “mitja hora o més, quan abans era un trajecte de cinc minuts”. “Entenc que són obres que s’han de fer, sobretot si han d’arreglar el túnel. Però quatre mesos són massa per a un barri, i potser es podria fer un trajecte de baixada i pujada en un dels dos túnels. Si es fa amb sentit comú, no hauria de ser tan perillós com diuen”, conclou.
Per què cal fer obres?
Les obres de renovació serviran per millorar la seguretat de la infraestructura. Així, es faran tres noves galeries d’evacuació, i també es renovaran les instal·lacions de seguretat i de comunicació. A més, es renovarà tot el paviment i es canviarà tot l’enllumenat amb tecnologia LED. Entre aquestes, l’Ajuntament de Barcelona destaca:
- Un nou sistema de radiocomunicacions per disposar de cobertura a les noves galeries d’evacuació i incorporar un sistema de missatgeria d’emergència a través del servei de radiodifusió FM.
- La implantació d’un nou sistema de megafonia al túnel.
- La renovació dels punts de socors (SOS) i posar-ne de nous a les galeries d’evacuació.
- Noves càmeres de seguretat.
- Nous panells de missatgeria variable.
- Noves barreres, balises i semàfors per si cal tancar el túnel.
- Nou sistema de control i telecomunicacions.
- Millora de la la detecció d’incendis, del sistema d’hidrants i extintors i també es reformaran les sales tècniques.
L’Ajuntament de Barcelona ha previst diverses rutes alternatives. Foto: Línia
Barcelona renovarà el túnel de la Rovira amb un pressupost de 17,4 milions d’euros