Compra cotxe

Els consumidors podrien recuperar entre 2.000 i 2.500 euros. Foto: Pexels

Aquest passat octubre el Tribunal Suprem s’ha tornat a pronunciar sobre l’anomenat ‘càrtel de cotxes’. La compra de vehicles entre 2006 i 2013 pot donar ara dret a una indemnització. Els principals fabricants de vehicles de l’Estat van intercanviar durant els anys indicats informació sobre el preu dels cotxes, fet que va provocar una alteració en els preus de mercat i que no es llancessin ofertes per atreure compradors. Arran d’aquestes pràctiques competitives, la Comissió de la Competència va multar amb 170 milions d’euros aquestes marques l’any 2015, però els fabricants ho han negat fins avui dia.

El Suprem, però, ha tornat a tombar un dels seus recursos, i cal tenir en compte que les marques afectades representen més del 90% a Espanya, de manera que si vas adquirir un vehicle durant aquests set anys, és fàcil que el teu cotxe sigui un dels 10 milions d’afectats que poden reclamar la indemnització.

Fins i tot hi hauria possibilitat de demandar els fabricants en cas de cotxes de renting o de segona mà, si es va adquirir l’original entre 2006 i 2013 i es tenen els papers de compra original i els de compravenda.

Es calcula que els consumidors podrien recuperar entre 2.000 i 2.500 euros, però cal ser prudent i analitzar si surt a compte reclamar.

Com reclamar?

  1. Primer, cal assegurar-se que el teu és un dels vehicles afectats. L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha adaptat un web per realitzar la consulta, així com altres webs d’associacions d’afectats, com aquesta, on també pots comprovar amb el model del cotxe i la data de compra si formes part del col·lectiu afectat.
  2. Després, caldrà que es validi per un pèrit.
  3. Un cop tenim la documentació, tens tres vies. La primera és la judicial, i tenint en compte l’import a recuperar, cal assegurar-se que surti a compte, tenint en compte les despeses que generarà el procés i el temps que pot tardar en resoldre’s. La segona, per tant, i més recomanada, és la d’acudir directament al concessionari on es va adquirir el vehicle per reclamar-ho i intentar arribar a un acord, de manera que totes dues parts s’estalviïn el judici. I la tercera i última és la d’adherir-se a una demanda col·lectiva de les que s’estan impulsant arreu de l’Estat.