Vacunació nens

Des del 15 de desembre els nens d’entre 5 i 11 anys ja es poden vacunar. Foto: Xavier Pi/ACN

“No em dona confiança posar al meu fill una vacuna que encara té tantes incògnites: no se sap ni les dosis que fan falta, ni si tindrà efectes a llarg termini, ni si serveix per a totes les mutacions del virus…”. En canvi, “jo sí que crec en la vacuna i penso que és necessària perquè no serveix de res que els adults la tinguem si els nostres fills segueixen transmetent i propagant el virus”.

Amb aquests dos arguments, la granollerina Mireia Aguilar i el canovellí Paco Sáez han deixat clara la seva postura davant la vacunació pediàtrica. Una versió a favor i una altra en contra que demostren que la posició dels pares ara que els infants d’entre 5 i 11 anys ja es poden posar el vaccí és polaritzada.

La por dels efectes secundaris

La por dels efectes secundaris és un dels arguments més repetits dels antivacunes. Però, tot i això, el CAP de Sant Miquel, a Granollers, el de Plana Lledó, a Mollet, i el de Corró d’Avall, que són els tres únics punts de vacunació pediàtrica del Vallès Oriental, ja fa dies que tenen totes les cites ocupades. Un fet que mostra que la majoria de pares opten per vacunar els seus fills, sobretot ara que la situació epidemiològica torna a empitjorar, amb un augment de casos, de les restriccions i, en general, de la por del coronavirus. “El meu fill petit, per exemple, no va a l’escola des de divendres perquè han tornat a confinar tota la seva classe”, lamenta Sáez. Però tot i que l’òmicron està fent saltar les alarmes a les portes de Nadal, no és motiu suficient per a aquells que tenen clar que no volen que els seus fills siguin partícips del que Aguilar considera “un testatge massiu en humans”.

“Jo m’he vacunat i el meu marit també i, si ens ha de passar alguna cosa, ho assumirem, perquè és una decisió que hem pres nosaltres mateixos”, diu la granollerina. “Però i si la vacuna produeix algun efecte irreversible al meu fill? Em sentiria molt malament i molt culpable, perquè hauria estat jo qui hauria decidit vacunar-lo”, afegeix. Ara bé, i si per no vacunar-lo és la covid qui li acaba fent mal?

“Només amb la vacunació serem capaços de posar fi a aquest malson”, pensa Sáez

Realment, les dades mostren que són molt pocs els infants que acaben hospitalitzats pel virus, perquè més del 50% són asimptomàtics i els que tenen símptomes són molt lleus, equivalents a un refredat. De fet, aquest és l’argument al qual s’acull Aguilar. Però, segons han transmès des del CAP Sant Miquel, a mesura que s’han anat fent proves als nens s’ha vist que hi havia més casos dels que es pensava, i un tant per cent petit pot patir efectes greus.

Per això, Sáez ja té hora per vacunar els seus dos fills, que precisament es posaran el vaccí demà. “Venen les festes, ens reunim amb la família i cal extremar precaucions”, pensa el canovellí. “A més, aquest Nadal passaran molt temps amb els avis perquè la meva dona i jo treballem i, tot i que ells ja tenen la tercera dosi, si podem evitar riscos, molt millor”, afegeix.

“Ser responsable per ells”

Les vacunes dels infants, però, no són les mateixes que reben els adults. Tot i que la base de la vacuna és la mateixa, l’ARN missatger, s’hi posa una dissolució diferent, amb menys quantitat però igual d’eficaç. “A mi això no m’acaba de convèncer, i que juguin amb el meu fill com si fos un conillet d’índies no ho permeto ni ho permetré mai”, diu Aguilar, que assegura que assumirà les conseqüències i deixarà de fer el que calgui si es comença a demanar el passaport covid als nens. “Si he de quedar-me a casa i no anar a un restaurant amb el meu fill, ho faré”, explica.

Però l’evolució de la pandèmia pronostica un Nadal difícil per a tots, i és possible que la tornada a la feina i sobretot a les escoles després de les festes sigui complicada. “Es preveu que tot això vagi a pitjor, i si almenys tinc els nens vacunats, em quedo bastant més tranquil”, explica Sáez, que pensa que no vacunar els fills és una irresponsabilitat.

“La vacuna és una manera de protegir els més petits, però també tota la societat, perquè, al cap i a la fi, els nens són nens i van amb les mans brutes, es treuen la mascareta i, si et despistes, també es mengen els mocs entre ells”, diu rient. “Per això no els pots demanar responsabilitat i has de ser tu responsable per ells”, afegeix.

Una responsabilitat amb la qual, en general, sembla que s’està complint, ja que els CAP vallesans valoren molt positivament la resposta que està tenint la vacunació pediàtrica aquestes primeres setmanes. Un ritme que esperen poder mantenir, encara que els pares hagin d’esperar a després de les festes per vacunar els seus fills, perquè fins al gener no hi ha cap hora lliure a la comarca. “Només així serem capaços de posar fi a aquest malson que sembla que no s’acaba mai”, conclou Sáez.

L’evolució de la sisena onada

Mentrestant, el Vallès Oriental està sent una de les comarques més afectades per la sisena onada, ja que fa setmanes que els principals indicadors estan disparats. Especialment a Granollers i Mollet, on el risc de rebrot continua sent molt alt, enfilant-se per sobre dels 1.000 punts. A més, els hospitals tornen a estar col·lapsats per la incidència del virus, que ja suma 991 casos a la comarca.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram