Barcelona

La urbanització de les ciutats treu pressió a les zones naturals despoblades. Foto: Arxiu

Greenpeace alerta: la biodiversitat del planeta està en perill i hi ha un milió d’espècies que podrien extingir-se a conseqüència de la crisi climàtica. En un estudi de fa dos anys, l’ONG ecologista assenyalava que el 41% de les poblacions d’insectes estaven en declivi. Alhora, afirmava que, sense els insectes, la producció d’aliments per als humans podria decaure dràsticament.

És per aquests motius que la investigació feta pel professor d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB) Jordi Jofre sobre com l’impacte de la urbanització afecta la biodiversitat, i que s’ha donat a conèixer a través de la revista 5cèntims, està més d’actualitat que mai.

Jofre recupera les conclusions d’alguns científics que ja avisen que la Terra viurà la sisena extinció massiva d’espècies i recorda que les institucions europees treballen per revertir aquest procés d’extinció. Amb tot, les seves anàlisis porten a una conclusió sorprenent: la concentració urbana i la densitat de població podrien ajudar a millorar la biodiversitat global.

Com pot ser?

L’expert en economia no nega que la urbanització sigui nociva per a la vida d’altres espècies. De fet, segons Jofre, com més població viu en un indret, menys boscos hi ha en aquesta localització. “Per exemple, una major densitat de població pot comportar una agricultura més intensiva, cosa que tendeix a reduir la biodiversitat”, detalla.

Malgrat tot això, la investigació considera que, si es mira amb una perspectiva més àmplia, “la urbanització ha provocat un augment de la superfície forestal, que s’ha concentrat en les zones que han perdut més població”. Dit d’una altra manera, el fet que la població marxi a viure a les ciutats fa que les zones rurals estiguin menys explotades.

Així doncs, segons Jofre, “la urbanització entesa com la concentració de la població en ciutats és positiva per a la biodiversitat i la seva protecció”. “Això és així perquè els impactes locals negatius en les àrees amb creixement urbà es veuen més que compensats pels beneficis que sobre la natura té el despoblament de zones rurals”, afegeix.

És per totes aquestes raons que l’estudi de l’economista conclou que, “en certa manera i de forma paradoxal, la vida urbana contribueix a preservar la biodiversitat. No obstant això, els efectes són d’un ordre de magnitud moderat i cal tenir en compte que no totes les espècies ni tots els hàbitats es veuran afavorits per aquest procés”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram