granada guerra civil

Imatge del projectil trobat, una granada d’artilleria. Foto: Mossos

Unes obres a l’antiga fàbrica Braun d’Esplugues, ubicada a l’avinguda del Baix Llobregat, han deixat al descobert un projectil d’artilleria de la guerra civil. La troballa es va fer ahir dimecres a la tarda, quan una excavadora hi estava fent moviments de terra.

L’artefacte va ser retirat pels TEDAX dels Mossos d’Esquadra, ja que encara hi havia el risc que esclatés. L’arxiver de Sant Just Desvern i expert en la guerra civil, Jordi Amigó, explica a Línia Tres que si el material que guarda el projectil al seu interior no ha explotat és perquè no ha rebut escalfor. El fet que estigués enterrada va aportar humitat a l’artefacte, cosa que perjudica la càrrega i la inutilitza. Sense anar més lluny, fa pocs dies es van produir explosions de bombes de la guerra civil que encara hi havia disseminades a Corbera d’Ebre, a la Terra Alta, que van esclatar a causa dels incendis que afecten aquella zona. Per tot plegat, els Mossos han retirat la granada per a la seva detonació controlada.

Esplugues, l’última batalla per Barcelona

Amb tot, el projectil descobert podria correspondre al calibre 7,5 i segurament va ser llençat al voltant dels dies 25 i 26 de gener del 1939, quan les tropes franquistes van arribar a les portes de Barcelona. Durant aquelles jornades, els nacionals van trobar una resistència a la llera del riu Llobregat que no esperaven. Així consta a diverses memòries i fulls de servei dels militars nacionals que van participar en aquella operació. De fet, el dia 26 de gener del 1939, al Pont d’Esplugues va haver-hi combats entre soldats dels dos bàndols que van deixar un balanç de 22 morts, segons relata Amigó. “Aquesta va ser l’última resistència de Barcelona, i va tenir lloc a Esplugues”, reivindica l’arxiver.

fàbrica guerra civil

Antiga fàbrica on s’ha fet la troballa. Foto: Mossos

Sigui com sigui, la troballa d’aquest projectil corrobora l’asseveració d’Amigó, ja que aquells dies els nacionals van col·locar artilleria a l’altra banda del riu Llobregat per bombardejar diversos punts d’Esplugues i Cornellà, on els republicans havien col·locat soldats i canons. L’objectiu dels nacionals era, precisament, limitar les seves baixes d’infanteria i assegurar la zona abans de travessar el riu i avançar cap a la capital catalana.

Sense anar més lluny, tant a Esplugues com a Cornellà els republicans havien col·locat bateries per frenar l’avanç feixista. Una d’elles estava a prop del Mercat de la Plana, de fet. I projectils com el que ahir es va desenterrar a Esplugues, 80 anys després, van ser llençats precisament per destruir aquestes últimes resistències de la república.