Roger Torrent

Torrent ha anunciat noves ajudes per als autònoms i les petites empreses. Foto: Marta Vidal/ACN

El Departament d’Empresa i Treball destinarà 45,5 milions d’euros a autònoms, microempreses i cooperatives en el marc del programa ‘Ocupació+Transformació’, que porta per objectiu el manteniment de l’ocupació durant sis mesos i l’aposta per facilitar la transició verda i digital.

Concretament, l’ajut anunciat aquest dilluns pel titular del departament, Roger Torrent, en el Consell del Treball Autònom de Catalunya, dotarà amb 5.000 euros els sol·licitants que tinguin entre una i cinc persones assalariades. El Govern obrirà una primera convocatòria per accedir a l’ajut la primera quinzena del pròxim mes de juliol, a la que hi destinarà 38,5 milions. A partir del 2023, es farà una segona convocatòria amb els 7 milions restants. La conselleria ha detallat que el finançament del programa prové dels fons europeus, concretament del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR).

Els ajuts s’adjudicaran prioritzant les empreses amb un major nombre de treballadors, i no en funció de l’ordre de sol·licitud. Les condicions per poder accedir a aquests 5.000 euros són dues: que els autònoms, microempreses i cooperatives beneficiades mantinguin els llocs de treball durant sis mesos des de la sol·licitud de la subvenció, i que duguin a terme, en el mateix termini, una actuació formativa que faciliti la transició de la seva activitat cap a l’economia verda o digital.

D’entre algunes de les altres condicions també hi ha la possessió de, com a mínim, un centre de treball a Catalunya, que el volum de negoci anual de l’any 2020 no sigui superior a dos milions d’euros.

9.000 autònoms

Està previst que les ajudes puguin arribar aproximadament a uns 9.000 autònoms. Si bé el Departament no ha ofert detalls sobre quina previsió hi ha en aquest sentit, sí que han indicat que a finals del 2020 a Catalunya hi havia entorn d’unes 160.000 empreses que tenien entre 1 i 5 persones assalariades, les quals representen al voltant del 68% de les microempreses de Catalunya.

Torrent ha destacat que es tracta del programa d’ajuts directes “més gran” dirigit a autònoms i microempreses fet des del Govern en els últims anys.