Top Manta

El comitè d’experts del procés de selecció convocat per l’Institut Ramon Llull ha seleccionat el projecte de Top Manta. Foto: Institut Ramon Llull

El projecte Seguint el peix, de Leve Productora i Top Manta (Sindicat Popular de Venedors Ambulants), ha estat seleccionat per representar Catalunya i Balears a la Biennal d’Arquitectura de Venècia 2023.

A través de la visió dels manters, el projecte abordarà temes com els trànsits migratoris, la privatització de l’espai públic, el feminisme, la lluita antiracista o la sostenibilitat alimentària. Es tracta d’un treball conjunt entre l’activisme antiracista i l’arquitectura, a la recerca de pistes pel futur de les ciutats.

El comitè d’experts del procés de selecció convocat per l’Institut Ramon Llull ha seleccionat unànimement el projecte “no només per la seva formulació de l’arquitectura com a projecte de producció social a nivell expositiu, sinó també com a projecte de transformació i reivindicació del dret a la ciutat per a tothom”.

En aquest sentit, ha destacat que “la proposta esborra la divisió entre comissariat i participants essent un treball col·lectiu en la seva conceptualització, procés i formalització”. A més, el comitè ha afegit que “la proposta posarà a l’abast metodologies, coneixements compartits i lluites ecosocials comunes tant a l’espai físic de l’exposició a Venècia com a altres espais com seran la web i publicacions d’accés obert en català, anglès, italià i wòlof”.

Així mateix, el jurat ha valorat “la valentia, la contundència i qualitat de la proposta que abraça unes pràctiques necessàries per a un present en emergència que són laboratori de futur”.

Com en edicions anteriors, l’Institut Ramon Llull presentarà aquesta proposta al comissariat de la Biennal de Venècia d’Arquitectura 2023 que, en els pròxims mesos, anunciarà si l’inclou.

La 18a edició de la Biennal de Venècia d’Arquitectura tindrà lloc del 20 de maig al 26 de novembre de 2023 i la temàtica escollida per la seva directora artística, Lesley Lokko, girarà al voltant de l’Àfrica.