Participació

La pandèmia ha fet que moltes reunions se celebressin de forma telemàtica. Foto: FAVB

La Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) té la mosca al nas des de fa temps amb alguns sectors de l’Ajuntament de la capital catalana. “Amb la pandèmia hem vist com la participació veïnal en alguns espais de decisió anava deteriorant-se”, explica l’integrant de la federació Albert Recio.

Les condicions d’aïllament social produïdes per la pandèmia han fet que molts consells de districte, consells de barri i altres reunions s’haguessin de celebrar de forma telemàtica i, segons la FAVB, això ha reduït les possibilitats d’intervenció i de debat del moviment veïnal en aquests espais.

És per aquest motiu que dilluns passat la FAVB va decidir fer un “recordatori” adreçat a les administracions per denunciar la situació. “Considerem que és hora de retornar a formats més participatius”, assenyala.

“Sembla que a molts polítics els va bé no rebre veïns presencialment”, afirma Recio tot considerant que algunes persones que treballen a l’Ajuntament han vist en l’arribada de la pandèmia una manera de soscavar la democràcia participativa.

Des de la FAVB consideren que hi ha hagut “una davallada de l’activitat, un retard a l’hora de donar respostes i un pes excessiu del temps dedicat a presentar les propostes de l’administració en detriment del diàleg i la reflexió compartida”.

“NOMÉS FAN CAS ALS EMPRESARIS”
En part, la crítica de la FAVB neix en veure les diferències de tracte que el consistori dispensa en funció de l’interlocutor. “Amb la història de la recuperació econòmica, als sectors empresarials se’ls ha donat una entrada molt més fàcil a l’Ajuntament”, diu Recio.

Des de la FAVB consideren que hi ha “una frenada en els processos de diàleg i de participació que contrasta amb la velocitat que semblen haver pres les relacions de l’Ajuntament amb les entitats empresarials i que sovint plantegen propostes que afecten negativament la vida quotidiana dels barris”.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram