El síndic, durant la presentació de l’informe. Foto: Raül Martínez Mendo
El síndic de greuges de Barcelona, David Bondia, ha reclamat l’agilització dels procediments per empadronar persones sense un domicili fix a la ciutat. Ho ha fet a l’acte de presentació de l’informe de resultats de l’actuació anual de la Sindicatura, on també ha assenyalat altres actuacions prioritàries per la institució com la necessitat de millorar l’atenció a les víctimes d’abusos sexuals, deixar enrere l’ús de barracons als centres educatius o el dret dels infants a jugar a places i patis escolars.
La Sindicatura ha demanat al consistori que es tramitin els empadronaments de persones sense domicili fix amb un procediment àgil, “sigui quina sigui la situació residencial” i especialment quan es tracti de gent vulnerable. Aquesta recomanació té relació amb els canvis impulsats pel consistori en el sistema d’empadronaments, fet que va despertar preocupació entre entitats per l’afectació que podia tenir en l’empadronament sense pernoctació en espais d’entitats per part de persones sense domicili fix.
Fa tot just un mes el govern municipal va defensar al ple que no es donarà de baixa de forma automàtica cap de les 1.600 persones empadronades en entitats sense pernoctació i que s’estudiarien tots els casos. Tanmateix, en la roda de premsa d’aquest dijous, Bondia ha afirmat que els han arribat queixes. “Ens trobem gent que sí que ha quedat desprotegida, cal millorar l’empadronament. S’està dificultant l’accés al padró i tots els drets que hi estan associats”, ha indicat.
Suport a les víctimes
Durant la presentació, Bondia ha anunciat que la Comissió de Reparació de les víctimes d’abusos creada arran dels casos de l’Escola Barcelona es reactivarà i s’ampliarà als casos de tota la ciutat. “El que no podem fer és deixar sense aixecar catifes que no es van aixecar en el seu moment. No podem deixar sense acompanyament la resta de casos”, ha explicat a la compareixença.
En aquest sentit, ha detallat que la Sindicatura ha rebut un seixantena de casos d’abusos i ha recordat el patiment que les víctimes van experimentar. “El relat era el mateix: ho van explicar a casa, van voler dir-ho a l’escola i se’ls va arribar a obligar a demanar perdó a l’abusador”, ha comentat.
A més, l’agressor dels nens i nenes, que va actuar durant els anys 80 i 90, va demanar reunir-se amb Bondia per negar tots els casos i denunciar que les víctimes “només volien reparacions econòmiques”. Cal recordar que cap de les persones que han denunciat els fets ha reclamat indemnitzacions econòmiques.
En paral·lel, el síndic de greuges ha apuntat les carències en el sistema d’atenció a les víctimes d’abusos a la ciutat. “No hi ha un bon tractament de les violències no recents. Les violències patides revelen quan la víctima pot i quan no és recent el circuit d’atenció no està ben preparat i genera revictimització”, ha lamentat.
Barracons i patis, en el punt de mira
L’ens ha posat sobre la taula els problemes derivats de l’assistència d’una part de l’alumnat a escoles en barracons “més temps del desitjat”. Segons el síndic, això suposa “una greu afectació” a l’hora de rebre una educació de qualitat. Bondia ha subratllat, a més, que el pla de xoc institucional per la millora de l’educació no inclou conceptes com els equipaments informàtics o les sortides amb pernoctació per als alumnes, que sí que es garantien abans. “Això suposa un perjudici i un retrocés per assegurar que tot l’alumnat amb necessitats educatives específiques de la ciutat, amb independència de si assisteix a una escola pública o a una de concertada, tingui la gratuïtat real de la seva escolaritat”.
Pel que fa als patis dels centres educatius, l’ens va demanar al consistori al llarg del 2024 fer un procés per garantir els drets d’infants i adolescents i el seu dret al joc després d’un degoteig “constant” de queixes per molèsties de soroll als patis escolars, places i carrers de Barcelona. “Cal ser corresponsables per poder garantir el dret al joc dels infants, que és un dret humà, i el dret al descans de la ciutadania. No té sentit plantejar-ho com un conflicte, és un repte i cal buscar l’equilibri sense guanyadors ni perdedors”, ha afegit el síndic.
Els resultats del 2024
Entre les dades de l’informe anual de la Sindicatura de Greuges, la institució destaca les seves visites als 73 barris de la ciutat per conèixer de primera mà les problemàtiques ciutadanes i la seva participació en el projecte europeu iDEM, que desenvolupa eines d’intel·ligència artificial per facilitar la participació democràtica a persones migrants i de la tercera edat.
Durant el 2024, la institució ha gestionat 2.249 intervencions, incloent-hi queixes ciutadanes, assessoraments i pronunciaments dirigits a l’administració. L’Ajuntament ha acceptat el 75,6% de les recomanacions de la Sindicatura, mentre que l’informe monogràfic sobre la modificació de l’Ordenança de Convivència alerta de la necessitat de protegir l’espai públic com a bé comú i evitar mesures que penalitzin persones vulnerables.
Per primera vegada, s’ha creat una versió interactiva de l’informe per facilitar-ne l’accés i la comprensió. “La Sindicatura vol ser una sindicatura de proximitat, molt propera a la ciutadania, i posar en la balança fer treball al despatx i treballar amb els veïns”, ha comentat Bondia.
Prohibir jugar a pilota a les places vulnera els drets humans, segons el Síndic de Greuges David Bondia, a l’Espai Línia: “Als síndics no se’ns pot demanar neutralitat”