Electricitat

Des del setembre el preu de l’electricitat s’ha gairebé triplicat respecte de l’any anterior. Foto: Síndic de Barcelona

Les xifres, tal com el Síndic de Greuges de Barcelona explica, són contundents. Des del febrer del 2021, el preu de l’electricitat al mercat majorista no ha parat de créixer. El mes de setembre passat, aquesta pujada va arribar a màxims històrics quan gairebé es van triplicar els preus de l’any anterior.

“No sembla que aquesta exorbitant escalada de preus tingui una millor perspectiva en els pròxims mesos”, afirma el defensor de la ciutadania barcelonina.

És per aquest motiu que el nou Síndic de la ciutat, David Bondia, ha anunciat que durà a terme una investigació “per identificar l’impacte econòmic que l’increment del preu de les tarifes elèctriques està tenint en la ciutadania de Barcelona, així com en el consistori i les seves entitats municipals”.

Segons expliquen des de la sindicatura, la preocupació que genera en l’ens aquesta situació és notable. “Parlem d’un consum bàsic de primera necessitat amb una importància molt destacada en les economies domèstiques de la nostra ciutat, que impacta de manera negativa, amb especial incidència en els col·lectius més vulnerables”, diuen.

És per tot això que Bondia ha decidit iniciar la investigació. “Cal saber com s’està coordinant aquesta situació en l’àmbit municipal i també investigar quin ha estat l’impacte per a l’Ajuntament i les seves entitats municipals”, afirma.

Anar per feina

Bondia va ser escollit recentment per al càrrec de Síndic, però ha encetat el seu nou lloc de feina amb força. En poc menys de dues setmanes ha iniciat tres investigacions. A la relativa a l’electricitat cal sumar-ne una que intenta determinar en quina situació viuen els joves migrats, així com una altra sobre els botellots.

Pel que fa a aquesta darrera, Bondia ha anunciat que analitzarà i formarà part activa dels mecanismes, propostes i iniciatives que aborden l’oci nocturn i l’ocupació per part del jovent de l’espai públic a la nit.

“Aquestes aglomeracions de persones joves no són un fenomen recent, però després de la Covid-19 s’hi ha afegit un component multitudinari que genera problemes de convivència amb el veïnat”, assenyalen des de la sindicatura.