Joves

Les noies tenen més relacions per desig sexual que els nois. Foto: Ajuntament de Barcelona

Fins a quin punt està satisfet amb les seves relacions sexuals el jovent barceloní? Aquesta és una de les moltes qüestions que el darrer informe Salut i drets sexuals reproductius a Barcelona, elaborat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), ha intentat resoldre.

Segons el document, l’alumnat menor d’edat de la capital catalana se sent bastant satisfet amb les seves relacions sexuals. D’aquesta manera, el 37% de les noies i el 32% dels nois creuen tenir relacions sexuals satisfactòries, mentre que el 31% d’elles i el 27% d’ells afirmen que són molt satisfactòries. Caldrà inferir que un de cada tres joves barcelonins considera, però, que no té relacions sexuals satisfactòries.

Pel que fa a les edats, l’estudi revela que els alumnes de Batxillerat són els que pitjor valoren les seves relacions sexuals. Pitjor que els estudiants que cursen l’ESO o els que estan en cicles formatius de grau mitjà. D’altra banda, el lloc de naixement dels joves també determina quin nivell de satisfacció tenen. Així, els joves que pitjor valoren les seves relacions sexuals són els nois nascuts a l’estranger que viuen a la ciutat: gairebé la meitat d’ells creuen que les seves relacions sexuals no són satisfactòries.

Els motius per tenir sexe

L’estudi de l’ASPB també posa el focus en el motiu pel qual el jovent decideix tenir relacions sexuals. Tant en nois com en noies, el motiu principal és el plaer sexual. Malgrat això, mentre que gairebé la meitat dels nois ho fan per aquest motiu, en el cas d’elles són una mica més de tres de cada 10. Alhora, el segon dels motius per a les noies és el desig sexual (19%), mentre que per a ells és l’enamorament (16%).

Aquestes dades contrasten amb les de joves que han patit agressions en el marc de la parella. Un 24% de les noies i un 17% dels nois declaren d’haver patit algun tipus de maltractament físic, emocional o sexual. És una xifra més elevada que els anteriors estudis fets el 2016, quan les agressions en les noies se situaven en el 18% i en els nois en el 12%.