Test Genrui

Es tracta de les proves d’autodiagnòstic dels laboratoris Genrui. Foto: FACUA

El debat sobre l’eficàcia dels tests d’antígens ha estat més viu que mai des que va sorgir la variant òmicron. Moltes persones han acudit a les farmàcies per comprar-ne i assegurar-se que no estaven contagiades per poder celebrar les festes amb tranquil·litat. Alguns experts han insistit a recordar que és només una eina orientativa i que els seus resultats no tenen la mateixa fiabilitat que els d’una PCR, podent sortir en molts casos falsos negatius. El que semblava que era més difícil era que sortís un fals positiu.

Marca i lots afectats

Però passa, i precisament aquest problema és el que ha portat Sanitat a retirar del mercat una marca de tests d’antígens. L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha demanat la retirada del mercat dels testos d’autodiagnòstic de covid-19 fabricats per la farmacèutica xinesa Genrui Biotech i distribuïts a l’Estat per sis empreses, una d’elles amb seu a Barcelona.

El tests defectuosos responen al nom de Genrui Sars-Cov-2 Antigen Test Kit i a les referències 52104097 i 52112086. La decisió respon a un possible augment de falsos positius, segons ha indicat l’AEMPS, que depèn del Ministeri de Sanitat. L’agència, que també ha iniciat una investigació sobre aquest producte, ha optat per aquesta mesura després que l’autoritat competent irlandesa (HPRA) els informés d’un possible augment de falsos positius al país. En el cas d’Irlanda, les autoritats també han optat per cessar la venda del producte, després de detectar 550 resultats erronis.