Turisme

Els turistes gasten una mitjana de 330 euros a la rodalia de Barcelona. Foto: Eli Don/ACN

Durant molt temps, vacances era sinònim de viatjar a llocs remots. La pandèmia i les dificultats de moviment entre països podrien canviar aquesta dinàmica. Així ho indica l’Informe de balanç de l’activitat turística de l’estiu 2021 entorn de Barcelona, en què el Laboratori de Turisme de la Diputació de Barcelona analitza l’impacte del turisme a la demarcació sense comptar-hi el Barcelonès.

El nombre de viatgers registrats a aquesta zona ha augmentat gairebé un 70% respecte de l’estiu passat. “L’entorn de Barcelona és on la recuperació en nombre de viatgers és més alta respecte del 2020”, expliquen des del Laboratori.

D’on venen, on van i qui són

En gran part, la majoria de turistes que visiten aquesta zona venen del mercat espanyol i català. Un 66% són autòctons, mentre que la resta, un 34%, venen de l’estranger. “En valors absoluts, el mercat domèstic recupera les xifres de l’estiu del 2019”, assenyalen des de la Diputació.

Pel que fa al tipus d’allotjament, els hotels han viscut la recuperació més notable en nombre de viatgers, amb un 104% més de clients que l’any passat. Tot i això, des del Laboratori alerten que aquesta mena d’establiments són els que més lluny estan de recuperar la seva economia d’abans de la pandèmia.

Per últim, la investigació determina que el perfil de turista no ha variat gaire en comparació amb el que venia abans de la crisi sanitària. Així, els viatges per motiu d’oci són majoritaris i el seu mode de desplaçament segueix sent el vehicle privat. Alhora, sí que ha variat la despesa mitjana, que actualment gira al voltant dels 330 euros, lluny de les xifres de prepandèmia.