Manifestació pel jove mort

Participants en la manifestació per reclamar justícia per la mort de Xavi Cayuela a Cidac. Foto: Pau Massip

“Morir a la feina és assassinat”, bramaven els centenars de joves que, dijous 13 a Cornellà, van reclamar justícia per la mort de Xavi Cayuela. Eren nois i noies molt joves. Com ell, que només tenia 19 anys quan el 30 d’abril va morir atrapat per les bobines d’una de les màquines de Cidac. No feia ni mig any que treballava en aquesta fàbrica dedicada a la producció de teles asfàltiques.

Després del tràgic accident, la família reclama justícia i que els responsables siguin condemnats si així ho determina la investigació que ja s’està fent. Ho explica al diari Línia Paco Marín, oncle de la víctima. La família exigeix que els propietaris de la fàbrica “paguin la pena màxima, que vagin a presó”. Creuen que és el càstig que mereixen uns empresaris que, un mes després de l’accident fatídic, encara no s’han posat en contacte amb la família. Marín detalla que l’únic contacte que han tingut ha estat entre advocats, però que ells no volen cap compensació econòmica, sinó que la cosa s’aclareixi als tribunals.

“CELERITAT I CONTUNDÈNCIA”
Perquè el cas arribi als jutjats, primer cal que Inspecció de Treball tanqui la seva investigació. Pel que ha sabut la família, el Departament de Treball s’ha compromès a tenir-la enllestida tan aviat com sigui possible. En una trobada que van mantenir amb representants del Govern, Marín diu que la família va reclamar a Treball “celeritat i contundència”.

De fet, assegura que el cap d’Inspecció de Treball els va comentar que “mai havien vist una empresa així”, en referència a les males condicions de treball i a la inseguretat que van trobar a dins de les instal·lacions de Cidac. Unes conclusions similars aportarà l’informe elaborat pels Bombers, que també sembla que serà molt contundent.

VÍCTIMA DE L’ESPECULACIÓ?
La Intersindical, UGT i Comissions Obreres ja han anunciat que es presentaran com a acusació quan el cas arribi a judici. Però un dels sindicats més actius en el cas ha estat la CGT, que apunta quina podria ser la causa del mal estat de les instal·lacions de Cidac.

El sindicat explica que els ajuntaments de Cornellà i Sant Joan Despí van aprovar la requalificació dels terrenys per convertir-los en zona urbanitzable. A més, es va crear la Immobiliària Cadic, Cidac al revés, que té la seu social on ara hi ha la fàbrica. Joaquín Marín, secretari de Comunicació de la CGT al Baix Llobregat, creu que això va fer que els propietaris deixessin morir la fàbrica “sense fer cap manteniment a les màquines”. “Saben que anirà a terra i deixen de renovar la maquinària i les instal·lacions”, afegeix Marín. De fet, alguns treballadors han explicat al sindicat que fa una dècada que, quan reclamen millores a les màquines, els diuen que aviat es traslladaran a unes noves instal·lacions a Olesa.

Però els treballadors fa deu anys que senten aquesta “excusa”, tal com ho defineix Marín, sense que el trasllat sigui realitat. La CGT també creu que el govern d’Antonio Balmón hauria d’assumir la seva part de responsabilitat en el cas. El sindicat considera que el consistori hauria d’haver vetllat perquè els propietaris hi fessin les inversions necessàries per mantenir la seguretat dels treballadors, encara que s’hi acabin fent pisos gràcies a la requalificació dels terrenys.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram