Durant el 2022 es va fer una prova pilot amb ramats. Foto: Blanca Blay/ACN

La prova pilota que es va realitzar l’any passat i que consistia en utilitzar ramats per minimitzar el risc d’incendi a Barcelona ha triomfat. Això és el que es desprèn de la informació que va donar a conèixer l’Ajuntament de la ciutat la setmana passada i que suposarà, enguany i durant tres mesos, la contractació d’un “servei de pastura en les franges forestals per prevenir els incendis”.

“La prova pilot ha finalitzat amb resultats satisfactoris, la gestió de la vegetació i del pasturatge han estat molt bones, i també l’acollida de la ciutadania i el veïnat”, afirmen des del consistori. “L’objectiu de la prova pilot va ser determinar l’eficiència del ramat en la neteja d’herba i sotabosc”, afegeixen.

D’aquesta manera, ara es contractarà el servei de ramat per un preu de 16.000 euros  “per al control de la vegetació en les franges de protecció d’incendis forestals a les finques municipals de Barcelona dins el Parc Natural de Collserola”. El servei, de moment, es podria allargar un any més i serà complementari a les feines de desbrossament que fa habitualment l’Institut de Parcs i Jardins del consistori.

Com serà el ramat?

Segons contempla el nou contracte, el ramat haurà de tenir com a mínim un pastor o pastora que el dirigeixi i si és necessari una persona que l’ajudi. Així mateix, el pastor haurà de tenir un ramat format per cabres i ovelles “amb una proporció mínima del 25% de cabrum i un nombre de bestiar suficient per a dur a terme el servei, amb un mínim de 250 caps i un màxim de 400”. Alhora, haurà de tenir “com a mínim de dos gossos d’atura per a la conducció del ramat i un gos per a la vigilància del tancat”.

Així mateix, serà l’Ajuntament qui ofereixi un lloc on els animals puguin descansar a les nits a l’antic camp de futbol de la Font del Gos, a Horta-Guinardó.

Finalment, segons queda reflectit a la documentació, la pastura es farà en tres barris del districte d’Horta-Guinardó en un terreny que suposa més de 17 hectàrees d’extensió. Els barris són el d’Horta, Montbau i Sant Genís dels Agudells.

Mapa pastures

En blau la zona on els ramats pasturaran. Foto: Ajuntament de Barcelona