Covid

La pandèmia ha provocat més de 300 milions de casos confirmats i més de 5,5 milions de morts oficials. Foto: Jordi Pujolar/ACN

Una frase per a l’esperança: “Aquesta pandèmia arribarà a la seva fi, com ha passat amb altres pandèmies anteriors”. L’afirmació no ve de cap optimista sense coneixement de causa, sinó de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que en el seu últim informe es pregunta quan i com acabarà la pandèmia.

Quan?

Òbviament, no hi ha una data concreta en el calendari que ho dictamini. Encara menys quan, com indiquen des de l’ISGlobal, la covid serà “extremadament difícil d’eliminar de la població humana”.

Els investigadors consideren que és gairebé impossible l’erradicació del virus, perquè continuarà present en animals. “El seu reservori principal és, molt probablement, el ratpenat, però el virus té la capacitat d’infectar altres espècies no humanes”, afirmen. S’han documentat infeccions entre humans i gossos, gats i “fins i tot animals salvatges com el cérvol”.

Per això, l’ISGlobal considera que el virus encara circularà durant temps, i en dona quatre causes: la seva elevada capacitat de transmissió, la reducció de la immunitat, la desigual cobertura de vacunats i el risc de noves variants.

Malgrat tot, sí que podem parlar de la fi de la pandèmia. “L’escenari més probable per als pròxims anys o dècades és que el virus es converteixi en endèmic i convisquem amb ell com fem amb els altres quatre tipus de coronavirus humans que causen refredats comuns”, afirma l’informe per afegir que “estudis recents suggereixen que la covid es comportarà com una infecció estacional”.

Com?

“La velocitat a la qual els diferents països aconsegueixin arribar a una fase endèmica dependrà del seu accés a eines actualment disponibles com les vacunes, els tests ràpids, la mascareta o les millores en la ventilació”, diuen des de l’ISGlobal. Això suposa que l’estratègia no implica fiar-ho tot a una sola carta, sinó a una multiplicitat de mesures.

Segons apunta l’organisme, les mesures hauran d’implementar-se mentre es mira de minimitzar l’impacte social i econòmic que tenen, i també el sanitari pel que fa a altres malalties que ara mateix estan sent desateses.

Tot això quan passarà exactament? La resposta és impossible de saber quan al món la vacuna o el material sanitari està quedant en mans d’uns pocs països. Tot dependrà, doncs, de la bona feina política i de la maduresa de les nostres societats.

El que sí que sembla clar és el recorregut de morts i patiments que acumulem fins ara. “La pandèmia ha provocat més de 300 milions de casos confirmats i més de 5,5 milions de morts oficials, encara que s’estima que la xifra real de morts ascendeix als 17 milions”, sentencia l’ISGlobal.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram