Rodalies

Una de les sortides de l’estació de Sant Andreu Comtal en el primer dia laboral amb talls per les obres a la Sagrera. Foto: Aina Martí/ACN.

Els usuaris de Rodalies afectats per les obres de la Sagrera s’han queixat que no havien rebut prou informació i que els trajectes s’allarguen molt més de l’habitual a l’estació de Sant Andreu Comtal, on acaben i comencen els trens de l’R2N i R11 fins al 2 de desembre. L’estació ha hagut d’obrir les portes per assumir la riuada de gent que sortia mig desorientada i indignada. El tall a Renfe ha coincidit amb una incidència a l’L2 del metro i amb retards als busos, que no han pogut assumir tots els viatgers. La direcció de Rodalies s’ha mostrat “satisfeta del funcionament del pla alternatiu”.

Dos mesos i mig d’obres

Aquest dilluns ha començat la segona fase de les obres en la qual els combois de l’R2N i l’R11 circularan fins a Sant Andreu Comtal i, a diferència del que passa ara, l’R11, la línia de Girona, farà parada a totes les estacions entre aquesta estació i Granollers Centre perquè hi hagi un tren cada quart d’hora entre la ciutat vallesana i la capital catalana els dies feiners. Així doncs, durant dos mesos i mig, els usuaris que continuïn cap al centre de la capital catalana hauran de fer transbord a la línia 1 de metro.

Pel que fa als viatgers de Granollers-Centre, poden fer sevir un servei d’autocars directes fins a la Sagrera a les hores punta entre 6.00 i 10.30 hores i entre 17.00 i 20.30 hores els dies feiners. Fins a les 9.00 del matí 200 persones havien fet servir aquest servei.

Els informadors de Renfe han hagut de donar moltes explicacions aquest matí a l’estació de Sant Andreu Comtal, que ha hagut d’assumir molt més passatge de l’habitual. Els trens han arribat plens de gom a gom de les línies que passen per Girona i Granollers.

La gran majoria de passatgers que anaven al centre de Barcelona han optat pel metro, que és a uns minuts caminant i no pel bus llançadora que duu a la Sagrera. Segons dades de Renfe, fins a les 9.00 hores havien fet servir el bus 200 persones.

Els viatgers basculaven entre la indignació i la resignació mentre buscaven la millor alternativa per sortir de Sant Andreu. “Jo entenc que les obres s’han de fer, però a tots ens tocarà mirar rellotges, llevar-nos més d’hora i ser previsors. Crec que m’hauré de llevar d’hora i encara arribaré justa, però espero que sigui per bé”, ha dit l’Anna Maria, de Granollers.

Alguns usuaris es queixen de no haver estat informats

Alguns dels usuaris més afectats pels canvis han sigut els que feien trajectes llargs i havien d’agafar un altre transport amb poca freqüència. És el cas de la Lara, una turista alemanya que havia d’agafar un tren a les 6.20 hores a Sants i que a les 8.45 hores encara era a l’estació de Sant Andreu Comtal buscant la via per pujar al seu tren. Anava en direcció a Biarritz i descartava arribar-hi avui.

Altres, com ella, denunciaven que no estaven informats dels canvis, cosa que ha allargat entre 1 i 2 hores els seus trajectes habituals. És el cas de la Rita que explica que ha vingut corrents des del Clot, per poder agafar un tren cap a Portbou que sortia a les 8h00 i que a les 8h35 encara no havia sortit. “Ahir vam trucar per veure a quina hora sortia i ens van dir que anéssim al Clot, no ens van informar que no sortien els trens d’allà”, ha lamentat aquesta usuària de Santa Coloma de Gramenet a l’ACN.

Diversos usuaris comentaven que s’havien assabentat “de casualitat” de les obres, però que no havien pogut tenir accés als horaris amb prou temps per planificar la millor opció. “Ha sigut un caos”, ha assegurat la Conxi, que acompanyava el seu fill per fer un curs a prop de l’estació de Sants i que ha trigat una hora més del previst a anar des de Molins de Rei al seu destí fins al punt que veia “inviable” arribar a la formació.

En altres casos, es queixaven del retard i també del cansament acumulat de fer tres transbords abans d’anar a treballar, com ara el Jorge, que explica que ha trigat una hora i mitja més del que pensava per arribar al seu destí, la Llagosta. “Fatal, m’ho han fotut tot. Hi ha gent que no té vehicle com jo i no es pot anar de la Llagosta a Bellvitge en patinet”, ha lamentat.

També molts estudiants han arribat tard a classe pels canvis en els horaris i els transbords. “M’ha afectat molt perquè d’una hora de trajecte, han acabat sent dos i em fot una mica, la veritat. Prefereixo pagar que l’abonament gratuït, perquè he de matinar més i arribo tard”, ha lamentat l’Ainhoa mentre anava caminant al metro per anar a la universitat.

Una altra queixa que s’ha sentit entre els usuaris que arribaven a Sant Andreu Comtal era que no es podien fixar en el que deien les pantalles i que els informadors no sabien els horaris de tots els trens. “No sabem a quina hora vindrà el tren, ens han dit que ja ens avisaran”, ha dit, resignada, l’Alba, que vol anar fins a Girona.

Renfe creu que “ha anat com la seda”

La directora de Rodalies de Catalunya de Renfe, Mayte Castillo, s’ha mostrat “molt satisfeta” del funcionament del pla alternatiu de transports que ha modificat 300 circulacions i ha canviat horaris de 700 maquinistes “per tal que tot funcionés com la seda, que és el que veiem avui”. Castillo ha assegurat que s’ha instal·lat una escala addicional per millorar l’evacuació de l’estació de Sant Andreu Comtal, que és molt antiga i ha evitat parlar d’aglomeracions, tot recordant que els trens poden portar un passatge de 700 o 800 persones.

“Està clar que hi ha gent, però la canalitzem de manera que no es produeixi cap situació difícil o compromesa”, ha afirmat. “Tot està funcionant de manera molt correcta”, ha reiterat.

L’Associació de Veïns de Sant Andreu ha criticat que “el que està passant pel que fa a aglomeracions de gent a l’estació L1 del metro és un perill” perquè es produeix un tap a les màquines de venda de tiquets. En canvi, Castillo ha assegurat que el servei de metro “està funcionant molt bé i ha pogut absorbir el passatge”.

Incidència al metro

Aquest matí s’ha produït una altra incidència al metro la qual ha complicat més la mobilitat des de Badalona a Barcelona. A banda de la incidència a l’R1, que passa per la ciutat, hi ha hagut un problema que ha provocat que no hi hagués servei entre Badalona Pompeu Fabra i Artigues Sant Adrià. TMB ha recomanat als usuaris que agafin la línia H10 del bus, que allarga el recorregut fins a Pompeu Fabra. El servei s’ha acabat restablint pels voltants de les 11h00.

Els busos amb retard i plens

L’alternativa per molts usuaris ha sigut el bus, que ha anat ple a vessar. De fet, l’empresa Moventis ha anunciat que a causa de l’increment de viatgers que no han agafat els trens les línies Casas, que surt del Maresme,  i Sarbus, al Vallès Occidental, “pateixen retards i en alguns casos no admeten més passatge per anar complets”.

Altres línies també han notat retards, com ara la Sarfa, que ha tingut una avaria tècnica a Palafrugell a les 6h00 i ha sortit amb 40 minuts de retard.

Futura estació de la Sagrera

Durant aquestes setmanes els treballs es concentraran en enllestir els 4,3 quilòmetres de vies noves que passaran per la nova estació de la Sagrera, la meitat de les quals aniran soterrades, i que permetran encabir la línia de Barcelona-Granollers-Girona a la infraestructura.

Pel que fa a la nova estació de Sant Andreu Comtal, es posarà en marxa a partir de l’11 de desembre. A partir d’aleshores l’estació antiga es destinarà a “altres usos”, tant per part de Renfe com de l’Ajuntament de Barcelona.

Tercera fase de les obres

A partir del 3 de desembre, s’iniciarà la tercera fase de les obres i de nou els trens començaran i finalitzaran el seu recorregut a Montcada i Reixac, on els passatgers tornaran a tenir l’opció de continuar el seu viatge transbordant a peu fins a l’estació de Montcada i Reixac – Manresa, on podran enllaçar amb els trens de les línies R4, R12 o R7, o fer servir el servei de bus complementari, cada 15 minuts entre les 6:00 h i les 22:00 h i amb trajecte fins a la Sagrera-Meridiana.

Aquest dispositiu afectarà 73.000 viatgers, gairebé el 20% dels usuaris de Rodalies.