Injecció covid

Argimon ha afirmat que la nova variant detectada a Sudàfrica acabarà arribant a Catalunya. Foto: Pexels

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha batejat amb el nom d’òmicron la nova variant de la Covid detectada a Sud-àfrica, la B.1.1.529, de la qual també se n’han trobat casos a Botswana, Bèlgica, Hong Kong i Israel. Alhora, l’organització sanitària internacional ha alertat que evidències preliminars “suggereixen” que la nova variant comporta un “risc més alt de reinfecció” que les altres, fet pel qual l’ha qualificat de “preocupant”.

“L’aparició de noves variants de la SARS-CoV2 suposa un nou repte en la lluita contra la malaltia, ja que poden estar associades a un increment de transmissibilitat, virulència o poden afectar la capacitat de resposta de les vacunes”, argumenta el Ministeri de Sanitat.

Per la seva banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von Der Leyen, ha demanat aquest dilluns tenir esperança, però “preparar-se pel pitjor” davant la variant òmicron del coronavirus. Ha recalcat que calen almenys dues o tres setmanes perquè els científics puguin conèixer el nou cep i valorar-ne el potencial real. De moment, però, què en sabem?

Què té de diferent?

La nova variant preocupa la comunitat científica perquè presenta prop de 100 mutacions. D’aquestes, més de 30 es troben al genoma que produeix la proteïna S de l’espícula, la que el virus utilitza per entrar a les cèl·lules i contra la qual incideixen les vacunes actuals.

Algunes d’aquestes mutacions ja s’han trobat en altres variants i s’associen a un augment de la capacitat de transmissió del virus i de la seva facilitat per esquivar el sistema immunitari. Però altres mutacions són totalment noves i, per tant, desconegudes.

Amb tot, no està provat que aquesta variant sigui pitjor o que afecti de manera més greu. De fet, és d’hora per establir certeses: es necessita temps per estudiar la variant i conèixer com afecta l’organisme i, sobretot, si les vacunes protegeixen davant el nou cep. De moment, se sap que a l’Àfrica hi ha persones vacunades que s’han infectat, però es necessiten més estudis per establir patrons.

Arribarà a Catalunya?

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, deia aquest dilluns que és “qüestió de dies” que es detecti la variant òmicron de la Covid a Catalunya. Ho afirmava just abans que es confirmés el primer cas de la nova variant a l’Estat i un dia abans de saber que s’està estudiant si dos casos que han donat positiu per Covid en un test d’antígens a l’aeroport del Prat són de la nova variant òmicron. Es tracta de dos passatgers provinents de Sud-àfrica, les mostres dels quals han estat enviades per fer-ne el cribratge.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Argimon valorava que tancar fronteres l’únic que pot fer és “retardar” l’arribada de la nova variant. Argimon posa en dubte que l’estratègia de tancar fronteres, però no enviar vacunes als països del sud permeti frenar la Covid i l’aparició de noves variants. Per això afirmava dilluns que la nova variant detectada a Sud-àfrica acabarà arribant a Catalunya, malgrat les restriccions de fronteres.

S’està actuant per frenar-la?

El Mecanisme Integrat de Resposta a Crisis Polítiques de la Unió Europea es va reunir el passat divendres i va decidir imposar restriccions temporals a tots els viatges provinents de Sud-àfrica. Alhora, recomanava fer tests i quarantenes als passatgers.

En aquesta línia, el govern espanyol ha establert 10 dies de quarantena obligatòria als viatgers que arribin de set països del sud d’Àfrica per la variant de coronavirus òmicron. La mesura afecta les persones provinents de Sud-àfrica, Moçambic, Zimbàbue, Namíbia, Botswana, Lesotho i Swazilàndia. L’ordre, publicada al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) d’aquest dilluns, ha entrat en vigor aquesta matinada per un període inicial de 14 dies. La quarantena es podrà reduir si al setè dia la persona dona negatiu en una prova de Covid. I els passatgers en trànsit que siguin residents, o titulars de visats de llarga durada de països de la Unió Europea o associats, queden exceptuats, així com el personal aeronàutic.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram