Menjadors escolars

La iniciativa guanyadora afecta una quarantena de menjadors escolars i 15.000 alumnes. Foto: Arxiu

Els menjadors escolars de Barcelona han estat premiats per la seva oferta d’alimentació saludable. Han estat l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) i el Ministeri de Consum qui han atorgat el XV Premi Estratègia NAOS a la iniciativa Menjadors escolars més sans i sostenibles impulsada per l’Ajuntament de la ciutat i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB).

Aquest projecte, que promou una alimentació infantil més equilibrada, saludable i sostenible tant a l’escola com a casa, afecta una quarantena de centres educatius de Barcelona i beneficia més de 15.000 alumnes que fan ús dels menjadors escolars.

Segons expliquen des del consistori i l’ASPB, “el programa s’adreça a centres educatius públics, concertats i privats d’educació infantil i primària i d’educació secundària amb servei de menjador que s’hi vulguin inscriure”.

La proposta consisteix a proposar menús amb “menys carn vermella o processada i més proteïna d’origen vegetal, i promou productes de proximitat i de temporada”. A més, els menús dels menjadors escolars inclouen més amanida en la guarnició i fruita fresca a les postres, i s’insisteix en “la importància d’utilitzar oli d’oliva per amanir i cuinar, així com d’oferir productes integrals”.

Des de l’ASPB es fa un acompanyament als centres educatius perquè implantin aquesta mena d’alimentació a través d’assessorament i formació tant al professorat i la direcció com a les empreses de monitoratge i restauració.

Finalment, el projecte també s’encarrega de dissenyar i elaborar materials divulgatius per als centres i les famílies, fa propostes de sopar per complementar el dinar, dona un receptari de llegums, respon preguntes freqüents sobre l’alimentació sana i aporta informació sobre els aliments proteics vegetals i els seus mites.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram