Parc

El Jardí botànic de Barcelona és el parc millor valorat de la metròpoli. Foto: AMB

La darrera enquesta sobre parcs elaborada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ofereix dades d’allò més reveladores. D’entrada, la nota mitjana dels 52 parcs repartits en 33 municipis que hi ha a la regió se situa en el 7,85. La puntuació és una mica millor que la que els espais verds metropolitans van registrar l’any 2019 (7,65).

Així mateix, els aspectes que millor valoren els participants de l’estudi són la proximitat dels parcs (8,33), la tranquil·litat (8,24) i el disseny (8,09). A l’extrem contrari, el que menys agrada a la ciutadania és la manca de lavabos (5,91), els serveis dels parcs (6,17) i el comportament i la cura dels altres en aquests espais (6,30).

Pel que fa als parcs pitjor valorats, l’estudi diu que són el Parc del Centre, al barri barceloní del Poblenou (6,9); el Parc del Besòs, a Sant Adrià (7,02); el Parc de Can Ginestar, a Viladecans (7,12); el Parc del Litoral, a Sant Adrià (7,14) i el Parc de Can Lluc, a Santa Coloma de Cervelló (7,15).

A la banda oposada hi trobem el Jardí botànic de Barcelona (8,74); el Jardí botànic històric de Barcelona (8,73); el Parc de Can Vidalet, a Esplugues (8,39); el Parc de la Torreblanca, que comparteixen Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern (8,61) i el Parc de Fontsanta, que comparteixen Esplugues, Sant Joan Despí i Sant Just Desvern (8,36).

Els dos pitjors parcs

Sens dubte, el Parc del Centre del Poblenou i el Parc del Besòs són, per molt, els parcs menys valorats de tota l’àrea metropolitana. Diverses dades ens ho demostren, com per exemple el temps d’estada en aquests indrets. Al Parc del Centre del Poblenou, la ciutadania no hi passa més de 30 minuts de mitjana, mentre que en altres, com el Jardí botànic de Barcelona, el Parc de Can Mercader de Cornellà o el Parc Nou del Prat, l’estada mitjana supera les dues hores. Certament, en el cas del Parc del Besòs, que supera l’hora d’estada, aquest punt no és tan dramàtic.

D’altra banda, el Parc del Centre té el dubtós honor de ser el parc amb pitjor disseny i pitjor ambient, i el Parc del Besòs l’indret on el comportament és més incívic, hi ha més inseguretat, el mobiliari està menys cuidat i els serveis són més escassos.