Sánchez anunciant mesures anticrisi

L’ajut directe de 200 euros serà per a rendes familiars inferior a 14.000 euros. Foto: Albert Cadanet/ACN

El govern espanyol ha aprovat un nou decret de mesures anticrisi, que inclou una rebaixa del 50% del preu dels abonaments de transport estatal i el 30% dels autonòmics i locals –que les administracions podran complementar fins al 50%- a partir de l’1 de setembre, un augment d’un 15% de les pensions de jubilació i invalidesa i la creació d’un xec de 200 euros per a treballadors, aturats i autònoms amb ingressos baixos. Així ho feia públic el president de l’executiu, Pedro Sánchez, en una compareixença posterior al Consell de Ministres d’aquest dissabte.

L’ajut directe de 200 euros que inclou el paquet de mesures anticrisi no beneficiarà tothom. Quins són els requisits per cobrar-lo?

Els requisits

  • Ser treballador, autònom o aturat amb ingressos baixos i no cobrar cap pensió.
  • No estar cobrant prestacions com l’ingrés mínim vital, la pensió de jubilació o una invalidesa.
  • Estar inscrit a la Seguretat Social o a les Oficines d’Ocupació, encara que no s’estigui cobrant l’atur.
  • Haver estat resident legal a Espanya durant mínim un any.
  • Tenir uns ingressos familiars inferiors als 14.000 euros anuals (compten totes les persones que viuen al domicili des de l’1 de gener de 2022, casades o amb relació de parentiu de fins a tercer grau de més de dos anys).
  • Tenir un patrimoni familiar inferior als 43.196,40 euros l’any (compten totes les persones que viuen al domicili des de l’1 de gener de 2022, casades o amb relació de parentiu de fins a tercer grau de més de dos anys).

Com demanar-lo?

El formulari encara no està actiu, però ja s’ha fet públic que l’ajuda s’haurà de demanar per via telemàtica, a la seu electrònica de l’AEAT, abans del 30 de setembre. Caldrà aportar el número de compte on es vol cobrar perquè, en cas que s’accepti la sol·licitud, es rebrà el xec directament en un període màxim de tres mesos. Per tant, no es comunicarà si s’ha acceptat o denegat l’ajuda: simplement es cobrarà o no.

Més mesures

El decret de mesures anticrisi -que estaran en vigor fins al 31 de desembre del 2022- també recull la ja anunciada rebaixa de l’IVA de la factura elèctrica fins al 5% i la pròrroga de bonificació de 20 cèntims per litre de combustible. Segons el president espanyol, el pla suposa un “esforç” pressupostari superior als 9.000 milions d’euros -5.500 milions dels quals en despesa i 3.600 milions derivats de la reducció d’ingressos per les rebaixes fiscals- i contribuiran a contenir l’alça dels preus en 3,5 punts.

Es reforça la protecció als grups més vulnerables mantenint l’increment del 15% de l’Ingrés Mínim Vital, es prohibeix la suspensió del subministrament d’energia als consumidors vulnerables i el topall a l’increment dels lloguers, i l’augment de les despeses de l’energia no podrà ser causa per l’acomiadament de personal a empreses que rebin ajudes de l’Estat.

Sánchez també explicava que s’aprovarà la limitació del preu màxim de la bombona de gas butà fins a finals d’any, es podran ajornar fins al setembre el pagament de quotes a la Seguretat Social de determinades empreses dels sectors pesquers i agrícoles i es promouran ajudes contra la sequera o la irrupció del volcà de La Palma. Finalment, s’ha prorrogat el tipus reduït d’IVA al 4% per les mascaretes quirúrgiques.