Refugi climàtic

A l’àrea metropolitana de Barcelona hi ha una cinquantena de refugis climàtics. Foto: AMB

L’augment de les temperatures per la crisi climàtica farà que cada estiu sigui més difícil poder estar al carrer durant les hores de més sol. També dificultarà poder estar a casa si a aquesta problemàtica hi afegim l’encariment de l’energia, que farà més difícil encendre un ventilador o l’aire condicionat. És per això que una alternativa per no passar calor a l’estiu són els refugis climàtics.

Es tracta d’espais on, segons l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), hi ha ombra sovint generada per la vegetació i punts d’hidratació. A més, han de ser indrets de fàcil accés per a la ciutadania, “especialment per a la població vulnerable, quan hi ha onades de calor”.

Mentre que a Barcelona n’hi ha uns 200, a tota la metròpoli se’n comptabilitzen una cinquantena, als quals ara caldrà afegir els cinc de nous que es posaran en funcionament al territori l’any que ve. Tal com ha informat la mateixa AMB, tot el projecte té un pressupost de quasi 1,3 milions d’euros i afectarà els municipis de Barberà, Sant Feliu de Llobregat, Viladecans i Badia.

D’aquesta manera, les obres a Barberà consistiran en la reurbanització del tram lateral de la carretera de Barcelona amb el seu encreuament amb el carrer Nàpols i la via de Sant Oleguer. Es recuperarà espai de calçada dedicat als cotxes en favor dels vianants i s’augmentaran els punts d’aigua i vegetació.

Pel que fa a Sant Feliu, el primer refugi climàtic estarà ubicat a la plaça Dicià, on s’instal·laran jocs d’aigua i s’augmentarà la vegetació, mentre que el segon consistirà en la urbanització i ambientalització de la plaça del carrer Girona per tal que un 60% de l’espai quedi ocupat per arbres.

A Viladecans es durà a terme una naturalització de la plaça Saint Herblain en la mateixa línia que a la plaça del carrer Girona de Sant Feliu.

Finalment, a Badia del Vallès el refugi climàtic se situarà al parc de les Illes Balears i consistirà a prioritzar el pas dels vianants als entorns del parc i augmentar la vegetació de l’emplaçament.