Enllumenat

Els motius de l’enllumenat hauran de ser moderns, abstractes i amb una iconografia neutra. Foto: Ajuntament de Barcelona

Encara queda mig any perquè arribi Nadal. De totes maneres, la ciutat de Barcelona ja es comença a preparar per a la festivitat d’hivern. És per aquest motiu que el passat 14 de juny el consistori va treure a concurs el servei d’enllumenat dels carrers per gairebé un milió d’euros.

Segons explica l’Ajuntament, els llums nadalencs que es mantindran en funcionament entre els mesos de novembre i gener volen garantir “una estètica de celebració a l’espai públic en benefici del teixit comercial i de la restauració, i també de la mateixa ciutadania”.

Així mateix, la iniciativa es diferencia respecte de la d’altres anys perquè, com apareix apuntat en la documentació del projecte, el consistori té com a objectiu “realitzar una política d’enllumenat a l’espai públic més ambiciosa, des d’un vessant quantitatiu i també qualitatiu, que en edicions anteriors”. És per aquest motiu que l’Ajuntament posarà llums nadalencs al centre de la ciutat, però també als carrers més emblemàtics de cadascun dels districtes. Tot això, segons assenyalen des de l’Agència Catalana de Notícies, suposarà que la ciutat de Barcelona tingui aquest any quatre quilòmetres més d’enllumenat nadalenc.

El mapa de l’enllumenat

En total són nou els lots en què es divideix el contracte. El primer lot es refereix a la il·luminació de la Ronda Sant Pere, entre el passeig de Sant Joan i el passeig de Gràcia. El segon lot correspon a l’enllumenat del carrer Balmes, entre l’avinguda Diagonal i el carrer de Pelai. En ambdues accions, l’encàrrec no només serà per al pròxim Nadal, sinó que s’estendrà a l’any següent.

El tercer dels lots correspon als llums en carrers comercials que es troben afectats per obres de llarga durada. En total són una trentena de vies i places. El quart lot d’enllumenat és el referit a carrers comercials situats en barris, mentre que el cinquè suposarà la recuperació de “60 punts de llums de l’Associació de Comerciants de Trinitat Vella (…) i de 10 punts de llums de la Fundació Raval Km.0 a Ciutat Vella”.

Així mateix, el sisè lot es destinarà a l’enllumenat d’Horta-Guinardó, el setè als llums de l’Eixample i el vuitè als de Ciutat Vella. Finalment, el novè lot serà per comprar els estels de Nadal que il·luminaran l’Ajuntament.

Fugint de la religió

Com en altres anys, la il·luminació de Nadal s’allunyarà de la tradició cristiana. “L’Ajuntament de Barcelona vol garantir un relat nadalenc integral a tota la ciutat que permeti, dins de la diversitat, sostenir una mateixa estètica”, afirma la documentació.

És per això que l’enllumenat haurà de representar “la cultura mediterrània” amb motius com el mar o “la proximitat”. A més, els ornaments hauran de tenir una “iconografia neutra, amb motius moderns, abstractes o figuratius amb originalitat i creativitat, i centrats en la qualitat estètica més que en la simbologia”.