Josep Maria Argimon

El Govern ha demanat un toc de queda selectiu per a Barcelona i 157 municipis més. Foto: ACN

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dijous les noves restriccions per a Barcelona i tot Catalunya contra la Covid, anunciades pel Govern el passat dilluns. La publicació suposa la seva entrada en vigor, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) hi donés el vistiplau aquest dimecres. Aquestes mesures estaran vigents, de moment, durant set dies, fins al 23 de juliol.

Així, els establiments públics i les activitats hauran de tancar de 00.30 a 06.00 hores. També es limiten les reunions i trobades familiars i socials a un màxim de 10 persones, tant en públic com en privat, excepte si són bombolles de convivència.

A més, el Govern espera la resolució del TSJC per aplicar el toc de queda en 158 municipis catalans, inclosa la ciutat de Barcelona, i es planteja demanar la prohibició d’accés a platges i parcs, així com el retorn de l’obligatorietat de portar mascareta a l’exterior.

Restriccions: restauració, activitats i oci

A partir d’aquest dijous, 15 de juliol, els establiments públics i les activitats hauran de tancar de 00.30 a 6 hores, respectant 30 minuts més per a activitats recreatives musicals que ja tenen aquesta previsió perquè puguin desallotjar el públic. L’horari afecta totes les activitats, ja siguin de restauració, oci, culturals o esportives.

Recordem que l’oci nocturn es manté tancat, excepte en el cas de locals que disposin d’un espai a l’aire lliure, que també hauran de tancar a les 00.300 hores de la nit. A més, demanaran als clients la pauta completa de vacunació, test d’antígens o PCR negativa.

Pel que fa a la restauració, es manté l’aforament del 50% a l’interior dels locals i la possibilitat de consumir a la barra, sense asseure’s i mantenint una distància de mínim un metre i mig amb la resta de clients. Es manté també el límit de 6 comensals per taula a l’interior, mentre que a l’exterior es poden reunir un màxim de 10 persones per taula.

Els assistents a actes culturals i d’oci multitudinaris de més de 500 persones hauran de mantenir-se asseguts i guardant sempre una distància de dos metres i mig entre persones.

De moment, les restriccions no afecten les Festes Majors. A més, si res canvia, es permet que aquestes festes disposin d’espai de ball. Els parcs i fires poden obrir amb un 50% d’aforament i els espais de joc amb un aforament del 70%, amb un màxim de 500 persones.

Per últim, els equipaments cívics poden realitzar activitats a l’aire lliure, en grups de 6 persones, i poden obrir amb un aforament del 70% a l’interior, sempre que disposin d’un bon sistema de ventilació.

Restriccions: límit en les reunions

Es limiten les reunions i trobades familiars i socials a un màxim de 10 persones, tant en públic com en privat, excepte si són bombolles de convivència. També es prohibeix menjar o beure en grup a l’espai públic.

Botigues i centres comercials

El comerç continua obert, amb horari fins a les 22.00 hores. I els centres comercials mantenen obertes les zones recreatives i de descans, amb un aforament del 70%, restriccions que també s’apliquen en mercats i fires.

Restriccions: esport, gimnasos i piscines

Pel que fa a l’esport, es manté l’aforament del 20% en espais a l’aire lliure amb capacitat de fins a 15.000 persones, amb un màxim de 3.000 persones amb seients assignats, i amb controls d’accés i sortida i mesures de circulació per evitar aglomeracions.

Els gimnasos i les piscines continuaran obertes, amb un aforament del 70% i amb accés permès als vestidors, tot i que es recomana als usuaris dutxar-se a casa, sempre que sigui possible.

Es permet públic en les competicions esportives, amb seient assignat, excepte en competicions estatals.

Toc de queda, a l’espera

El Govern està ara a l’espera de rebre l’aval del TSJC a la petició del toc de queda nocturn entre la 01.00 de la matinada i les 06.00 del matí en els municipis de més de 5.000 habitants amb més incidència acumulada de la Covid (igual o superior a 400 contagis per cada 100.000 habitants), que serien de moment un total de 158.

La directora del Servei Català de la Salut (CatSalut), Gemma Craywinckel, ha afirmat que, si la justícia no avala el toc de queda nocturn proposat pel Govern, s’haurà de “restringir en tot el possible” els punts on la interacció social té més risc. “Seguirem reforçant el pla A”, ha dit a TV3.

Amb tot, Craywinckel ha confiat que el TSJC avali el toc de queda perquè és “coherent” i és una mesura “ben plantejada”. Ha afegit també que, en cas de rebre el vistiplau, el mapa actual dels municipis afectats “pot acabar canviant una mica”.

Ha alertat també que la revisió es farà cada set dies i que, tot i baixar de límit d’incidència marcat, Salut analitzarà la tendència i altres variables per decidir si es treu o no la mesura en una zona en concret.

La directora del CatSalut ha afegit, però, que no hi ha “cap intenció” d’allargar una mesura com aquesta, però ha insistit que els números “són els que són” i que és necessari mirar tendències i risc. 

Platges tancades i mascareta obligatòria?

El Govern ha demanat també restringir l’accés a espais públics que puguin ser lloc de trobada i focus de contagi, com les platges, places i parcs, tot i que encara no s’ha aprovat cap mesura al respecte.

El mateix passa amb l’obligatorietat de portar mascareta a l’exterior, mesura que vam deixar enrere, però que podria tornar, segons reclama el Govern, per frenar l’explosió de contagis durant aquesta cinquena onada de coronavirus.

WhatsAppEmailXFacebookTelegram